Marko Marković ukopan među hiljadama bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici

Marko Marković ukopan među hiljadama bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Iako Srebrenicom kruže neprovjerene informacije da je Marko Bošnjak koji je prije pada Srebrenice promijenio ime u nadi da će spasiti svoj život, Deutsche Welle saznaje da je Markov otac pravoslavac, a majka muslimanka. Rođen je 29. jula 1963. godine u mjestu Zapolje kod Bratunca. Mrtvim ga je proglasio Osnovni sud u Srebrenici 17. januara 2007. godine, a kao mjesto i vrijeme smrti naveden je put Srebrenica – Tuzla, 12.jula 1995. godine, što su uobičajeni podaci za sve Bošnjake koji se vode nestalim nakon pada Srebrenice.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Komšije i poznanici za porodicu Marković imaju samo riječi hvale.

“Dobro sam poznavao i Marka i njegove roditelje. Bila je to čestita i poštena porodica. Otac mu je bio dobar kovač kod kojeg sam puno puta nosio motike, sjekire i druge alatke na oštrenje i pokivanje. Zajedno smo odavde morali pobjeći 16. maja 1992. Pobjegli smo gore u brda. Ja sam se sa porodicom neko vrijeme zadržao u selu Predola kod nekih prijatelja, tako da smo tek u augustu sišli u Srebrenicu. U Srebrenicu je izbjeglo mnogo naroda, bila je velika gužva tako da sam Marka, koliko se sjećam u tim ratnim godinama u Srebrenici, vidio svega jednom ili dva puta”, kazao je Sabrija Halilović iz mjesta Tegare, uzvodno od Bratunca.

Markov školski drug Ramo Husić, koji se vratio u Zapolje, kaže da je Marko tokom cijelog rata bio u Srebrenici.

“Marko mi je bio školski drug. Zajedno smo išli u školu. Sjedili smo u istoj klupi do četvrtog razreda ovdje u seoskoj školi, a kasnije smo išli u školu dole u Bratunac. On je bio svo vrijeme rata u Srebrenici. Otac mu je bio pravoslavac, majka muslimanka. Marko je, po mom mišljenju, bio dobar musliman. Išao je u džamiju, klanjao, a eto nosio je to ime jer oca i majku nije mogao birati”, kaže Ramo, piše DW.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Markov otac Marinko je bio ugledni kovač porijeklom iz Srbije, dok je majka Devla bila iz okoline Višegrada.

“Koliko puta mi je samo Marinko pokovao sjekiru. On je došao odnekud iz Srbije, bio je pismen čovjek, u sve se razumio. Bio nam je jedno vrijeme učitelj, pokazivao nam kako se grade kuće, ali je bio najbolji kao kovač. Iz daleka su ljudi dolazili da im on nešto popravi u svojoj kovačnici. Oženio je muslimanku Devlu, koja je mlada umrla, nisam je dobro ni zapamtio. Mislim da je ona bila odnekud od Višegrada. Marko je poslije oženio Zekiru. Imali su dvoje ili troje djece. Čuo sam da se ona poslije rata opet udala. Ne znam gdje sad živi. Marinko je kažu, nestao tokom pada Srebrenice, a sin mu Marko je ukopan u Potočarima. Tako mu bilo zapisano”, kaže jedan od poznanika.

Klix.ba

Back to top button