Bošnjaci odgovorili na Dodikovu fašističku izjavu: Podrinje je naše i ne idemo iz njega!

Ja nisam “okupirao” Srebrenicu. Ja sam se u nju vratio. Ovdje je moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovdje imam tri sina, tri snahe, četvero unučadi i, ako Bog da, bit će ih još.

Kazao je ovo u razgovoru za Faktor povratnik u Srebrenicu Senahid Hasanović, reagirajući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je, obraćajući se na skupu u Bratuncu izjavio da “postoje projekti čiji je cilj da muslimani ponovo okupiraju Drinu”. Izvjave Milorada Dodika su, smatra Hasanović, davno prešle svaku granicu.

– Ja ne znam kako međunarodna zajednica dozvoljava takve izjave, kako ga ne sankcioniraju. Nema dana da on ne provocira. Mi nismo okupirali Podrinje. Mi smo se vratili na svoja imanja, odakle smo nasilnim putem istjerani. U Srebrenici je živjelo 75 posto Bošnjaka, a sada živi možda deset posto. Eto, to je Dodikova politika i politika Republike Srpske – izjavio je Hasanović.

Jedini projekat koji postoji je, dodao je, projekat vlasti u tom bh. entitetu da spriječi povratak Bošnjaka u svoje prijeratne domove.

– Mi znamo kakva prava ovdje imamo. Teško nama u njegovoj Republici Srpskoj. Ja živim 13 kilometara od Potočara. Vjerujte mi da je teško doći do kuće. Posljednjih osam godina niti jedan kamen nije stavljen na taj put. Međutim, moramo živjeti. Ne možemo mi Dodiku pokloniti Podrinje. Mi nećemo ići iz Podrinja, makar se ponovo morali boriti. Ovo je naše. Nismo mi ništa uzeli njegovo – poručio je Hasanović.

Da Podrinje pripada Bošnjacima, kao i svim drugim narodima koji su tu spremni živjeti u miru, smatraju i u Udruženju građana “Podrinje”.

– Mi smo u Podrinju postojali stotinama godina i nikad nismo iz Podrinja otišli. Mi smo samo primorani nekom silom da napustimo privremeno. Podrinje je naše i ono nije nikad iz nas izašlo. Ako smo mi izašli na jedno određeno vrijeme iz Podrinja, ono nije nikad izašlo iz nas i sigurno je da ćemo mi učiniti sve da opstanemo tamo gdje smo i postali – kazao je za Faktor Azmir Husić, potpredsjednik Udruženja građana “Podrinje”.

Dodikove izjave ne doprinose pomirenju i suživotu, ali smatraju naši sagovornici, ne izazivaju strah među povratnicima.

– Da izazivaju strah, mi ne bismo tamo bili. Među nama nikakvog straha nema. Mi smo bili tamo kad je bilo najteže i bit ćemo danas kada smo u jednom normalnom svijetu gdje nam više ne prijete granate ili snajperi – izjavio je Husić.

– Mi Bošnjaci nemamo kud iz ove Bosne. Mi da imamo maticu, kao što oni imaju, možda bismo mogli otići, ali mi nemamo kuda. Nama preostaje borba za Bosnu i mi nju ne smijemo dati. Nisam ni za to da u Bosni žive samo Bošnjaci ili Srbi ili Hrvati. Mi moramo živjeti zajedno jer tako je Bog dao već prije hiljadu godina i tako treba nastaviti. Dovoljno mi prostora imamo da niko nikome ne smeta. Samo da politika to hoće, mi je možemo napraviti da bude kao Švicarska. Sigurnija je Srebrenica nego Sarajevo. U Srebrenici niti ko koga dira, niti se kradu auta, niti bilo šta. Samo je problem politika, koja sve razdvaja – dodaje Hasanović.

“Običnim” ljudima, objašnjava on, ne smeta suživot sa ljudima drugih nacionalnosti i vjeroipovijesti.

– Jedni drugima pomažemo, jedni drugima idemo na praznike. Nikad Srbima, običnim ljudima, ne bi smetalo da se Bošnjaci vrate. Ja sa nekim ljudima stalno kontaktiram. Ne smeta običnom Srbinu Bošnjak, niti običnom Bošnjaku Srbin – zaključuje Hasanović.

Na sjednici Kolegija SDA jučer najoštrije je osuđena izjava predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika da “Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje”.

– Nismo mogli da se ne obazremo na jučerašnju izjavu Milorada Dodika koji je sam sebe prevazišao u mržnji, u šovinističkom pogledu na Bošnjake kakav ni jedan civilizirani čovjek ne bi trebao da ima, a kamoli predsjednik jednog entiteta. To je izazivanje rasne mržnje, to je kažnjivo zakonom, podrivanje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tražit ćemo od institucija BiH i od Međunarodne zajednice da poduzmu korake jer Milorad Dodik nagrađuje ratne zločince, zabranjuje osnovna prava Bošnjacima i Hrvatima, povratnicima u RS-a, i to što je izjavio je vrhunac koji je prešao crvenu liniju u svakom smislu – rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izvor: Faktor
Back to top button