KAKO SU ARKANOVCI UBILI HAJRUŠIJA U BIJELJINI 1992. GODINE

KAKO SU ARKANOVCI UBILI HAJRUŠIJA U BIJELJINI 1992. GODINE

Sjećanje na krvavi april i jednu od žrtava arkanovaca

Jusuf Trbić, bijeljinski pisac i publicista, objavio je ovu fotografiju, te pozvao Bijeljince i druge građane, da pomognu u identifikaciji mladića. Nekoliko dana nakon poziva, neočekivano se javio čovjek iz Makedonije, koji je kazao da se radi o njegovom rođaku.

Dao je osnovne podatke i potvrdio da mladić više nije živ. Zvao se Hajruš Ziberi i rođen je 1968. godine u mjestu Laskarci (opština Saraj) kod Skoplja, glavnog grada Makedonije. No, otkud Hajruš u Bijeljini i na ovoj fotografiji?

Ziberi, tada star samo 24 godine, kao i brojni drugi Albanci, dolazio je u našu zemlju kako bi nešto radio. Kada su Srbija i Crna Gora počele agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i kada je započelo etničko čišćenje, ovaj mladić se nalazio u ovom semberskom gradiću gdje je radio kao konobar.

Krenuo na posao

Tog jutra, kada je nastala fotografija, Hajruš je kao i obično krenuo na posao. Krenuo je iz ulice Bogdana Žerajića, koja se nalazi iza Gradskog parka, gdje je stanovao zajedno sa još nekoliko prijatelja. Na putu do posla, nastala je još jedna dosta poznatija fotografija, na kojoj se također nalazi Hajruš. Ta fotografija je 1992. godine obišla cijeli svijet.

Naime, arkanovci su Ziberija uhvatili nedaleko od kuće, i tu ga je fotografisao Ron Haviv. Na fotografiji mladić kleči na koljenima sa podignutim rukama, dok se iza njega nalaze dva zločinca. Hajruš je potom odveden u zgradu Urbanizma, gdje su se divljaci nastavili iživljavati nad nedužnim mladićem.

Prema Havivovim sjećanjima, arkanovci su Ziberija tada bacili sa jednog sprata kroz prozor. Pao je na beton, nakon čega su ga zločinci podigli, te polijevali vodom. Tada je nastala druga fotografija, koju je napravio Srđan Ilić, koji je tada radio za AP.

Tijelo bačeno u Drinu

Nakon maltretiranja u Urbanizmu, arkanovci su ubili Hajruša, a njegovo tijelo bacili u Drinu. Tijelo je izvučeno tek 4. maja 1992. godine iz Save u Sremskoj Mitrovici. Tada je ukopan kao NN osoba.

Tijela njegovih prijatelja Abdurahmana i Bejtullaha su pronađena u podrumu kuće Redžepa Šabanovića u Bijeljini.

Tijelo Hajruša je analizom DNK, identifikovano u Visokom, a njegovi posmrtni ostaci su poslati u njegovo mjesto u kojem je rođen 19. septembra 2004. godine, gdje je i ukopan.

DA SE NIKADA NE ZABORAVI AGRESIJA I GENOCID!
Preuzeto sa : Antidayton.com

Back to top button