FOTO U Janji otpočeo otkup prvih tona krompira u tvornici hrane “Semberka”

Danas je započeo otkup prvih tona krompira u Janji kod Bijeljine. Krompir je uzgojen zahvaljujući zajedničkom projektu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i kompanije Bingo Tuzla.

 

krompir JANJA semberka 01

U procesu kupovine tvornice hrane “Semberka” Janja, najbrži je bio Bingo iz Tuzle. Proces obnove proizvodnje u tvornici ubrzan je zahvaljujući i podršci Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

Ministarstvo, koje predvodi Edin Ramić, uzelo je učešće u procesu ubrzanja obnove rada tvornice “Semberka”. Federalno ministarstvo je u okviru svojih nadležnosti podržalo ljude u Janji koji su se vratili u svoje domove i to dodijelom sjemenskog krompira i potrebnih mineralnih đubriva za što kvalitetniji uzgoj.

Na ovaj način tvornica “Semberka” dobila je kvalitetan materijal i krompir koji će koristiti u preradi i proizvodnji čipsova, začina i supa.

Prve tone su kalibrisane, proizvođači će dobiti svoje isplate u kratkom roku po tržišnoj cijeni, pa se može zaključiti da je ovo još jedan u nizu uspješnih projekata Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojeg sa dosta uspjeha vodi Edin Ramić.

(Bpotal/ Zvornicki.ba)

 

Back to top button