Kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca: AccuWeather objavio prognozu za jesen na Balkanu.

Američka privatna meteorološka kompanija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Evropi. Prognoza se odnosi na mjesece septembar, oktobar i novembar. Prenosimo vam najvažnije aspekte te prognoze koju potpisuje meteorolog Eric Leister.

Što se tiče naših krajeva, glavni naglasak iz prognoze je prekid suše u oktobru i novembru. Suša koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Evrope trebala bi se, prema sezonskoj prognozi, nastaviti i u ranu jesen, odnosno u septembru, kada se i dalje očekuju iznadprosječne temperature i malo kiše. Oktobar i novembar donose nam kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti.

To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnog mraza i ljetnih toplinskih valova. Međutim, jug Italije i Grčku očekuje nastavak toplog vremena i sušnih uvjeta. I Španiju i Portugal očekuje nastavak sušnih uvjeta tokom jeseni. Tako će i dalje ostati povećana opasnost od šumskih požara koji su u tim krajevima već harali ovog ljeta. Zapadne i centralne krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Njemačke do Poljske nakon kišovitog ljeta očekuje period stabilnijeg i sušnijeg vremena na početku jeseni.

Za veći dio septembra prognoziraju se temperature iznad prosjeka. Potom se u oktobru očekuje kišovitije vrijeme. Novembar bi tim krajevima trebao donijeti količine oborina oko ili malo ispod prosjeka. I područje Velike Britanije i Irske može očekivati topliji i sušniji septembar. Potom se prema kraju oktobra i u novembru očekuje više oluja.

Očekuje se i utjecaj najmanje jednog ili više bivših tropskih sistema s Atlantika. I područje istočne Evrope (baltičke države i Ukrajina) mogu očekivati toplije i sušnije vrijeme tokom septembra i oktobra. Potom se u novembru očekuje znatno hladnije vrijeme, uz pojavu prvih snježnih oluja (Ukrajina i Bjelorusija),

prenosi Index.hr..

Back to top button