Zašto Govedarica ne prihvati zastavu s ljiljanima kad (unatoč činjenicama) tvrdi da su srpski?

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica reagirao je na izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o tome da su nekada svi stanovnici BiH u nekim prošlim vremenima nazivali Bošnjani.


govedarica

Piše: Redakcija

“Prije se u Bosni niko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvatamo”, kazao je Izetbegović.

Činjenicu da u Bosni i Hercegovini trenutno postoje tri konstitutivna naroda, kao i ostali, koju je Izetbegović uvažio u svojoj izjavu, očigledno teško podnosi predsjednik SDS Govedarica, te ju je osudio, što s obzirom na naslijeđe genocidnih politika Karadžića i Mladića koje njeguje nije ni čudno.

Naime, SDS se itekako trudio da nema tri nacije, koje žive u suživotu i toleranciji, a posebno da nema one koja se još uvijek odaziva na ime Bošnjaka.

“Izetbegović takvim izjavama pokazuje svoju nemoć i to ne samo svoju nego onu koju je svojevremeno imao i Benjamin Kalaj. Izetbegović je najbolje da me ne vuče za jezik jer bih svašta nešto oko toga mogao da kažem”, kazao je Govedarica.

Iako ga niko ne vuče za jezik, Govedarica u neznanju tvrdi da je Benjamin Kalaj, kao jedan od najmoćnijih ljudi u tadašnjem Austro-Ugarskom Carstvu bio nemoćan. No, Govedarica ipak dobro primjećuje da je Mađar Kalaj, kao predvodnik jedne od tada vodećih evropskih politika, promovisao svebošnjački koncept po kojem su svi koji žive u Bosni Bošnjaci, što su prihvatali mnogi Srbi i Hrvati tada.

Iako je Izetbegović, kazao da, unatoč nekadašnjem stanju, poštuje i postojeće, Govedarica mu poručuje “da se zaustavi na tim nedavnim izjavama, jer će, u suprotnom, morati da obavi razgovor sa predsjednikom SDA na bazi istorijskih argumenata i činjenica”.

To što Govedarica prijeti razgovorom je istovremeno i dobro i loše. Dobro, jer za razliku od nekada, SDS očigledno nema više snage da prijeti drugim stvarima, nego razgovorom. A loše je za samog Govedaricu, koji razgovor ne bi trebao da shvata kao nešto čime se treba prijetiti ili nešto čega se on treba bojati.

Predsjednik SDS kazao je tom prilikom i da ljiljani na bosanskoj zastavi “simbolizuju čistotu Presvete Bogorodice koju su svojevremeno Anžujci donijeli i dali Nemanjićima”.

Ako predsjednik SDS-a tako smatra, bez obzira što su činjenice drugačije, može mu to biti motiv da prihvati zastavu s ljiljanima, kao dio svog bosanskog identiteta i tradicije, a ako ne želi onda nema potrebe ni da odriče drugima pravo da poštuju svoj i bosanski i bošnjački identitet i ne stide ga se.

(Bportal.ba)

Back to top button