Džamiju na Kušlatu obilaze vjernici i znatiželjnici iz cijele BiH i dijaspore

Nakon obnove i ponovnog otvorenja, džamija na lokalitetu Kušlat, koja se nalazi na blizu stotinu metara visokoj okomitoj stijeni iznad ušća rijeka Drinjače i Jadra, između naselja Drinjača i Konjević Polje, zbog svoje ljepote i neobične lokacije postala je pravi magnet za posjetioce.

Brojne legende

Dolaze vjernici i znatiželjnici iz cijele BiH i dijaspore. U posljednje vrijeme dešavaju se slučajevi da pojedinci u pobožnosti provode nekoliko dana i noći u objektu,a proteklog ramazana uz nekoliko zajedničkih iftara zabilježen je i primjer prvog poslijeratnog itikafa u kušlatskoj ljepotici. Da bi se stiglo do same džamije, veći dio puta koji vodi kroz šumu se mora prepješačiti .

– U sezoni godišnjih odmora bude i više od 100 posjetilaca dnevno. Uglavnom ostave automobile kod naših kuća ili u blizini, i većinu ja lično odvedem do džamije. Čuo sam puno o historiji ovog mjesta i mnogim legendama, i ispričam im ono što znam- kaže Sedin Mustafić, povratnik u obližnje Pahljeviće, koji zajedno s ocem Fadilom i brine o džamiji na Kušlatu.

Među posjetiocima je i sve više stranaca, najviše Turaka, a počele su dolaziti i organizirane grupe. Mnogi dođu kako bi proučili dovu na tom znamenitom mjestu za rješenje nekih životnih teškoća.

– Saznao sam puno o ovoj džamiji pa sam želio lično da dođem i da se popnem do nje. Nisam se pokajao, jer njena ljepota i pogled sa ovog platoa vrijede truda, tako da ću se ponovo vratiti- kaže Dževad Mehidić, rođeni Podrinjac koji je s porodicom stigao iz austrijskog Klagenfurta i jedan dan godišnjeg odmora odvojio za posjetu ovom lokalitetu.

Nažalost, Kušlata nema u lokalnoj zvaničnoj turističkoj ponudi, a osim samog obilaska, obavljanja namaza u džamiji, dove, fotografisanja i dijeljenja utisaka sa prijateljima na društvenim mrežama, posjetiocima se ne nude drugi sadržaji.

Veća korist

Prilazni put do prvih kuća je veoma loš, automobil se može parkirati tek u dvorištima ili po okolnim njivama. Čak su i putokaze ručno izradili mještani obližnjih povratničkih naselja

Iako se džamija na Kušlatu zbog brojnih posebnosti i velike kulturno-historijske vrijednosti čini veoma atraktivnom i perspektivnom turističkom lokacijom. još ništa značajno nije učinjeno da bi od svega veću korist imali sami posjetioci i lokalno stanovništvo.

Dova posljednjeg petka u avgustu

U ovom vjerskom objektu se ne obavljaju redovni dnevni namazi i džamija nema stalnog imama. Tradicionalno, svakog zadnjeg petka u mjesecu avgustu u njoj se u prisustvu velikog broja vjernika klanja džuma i prouči dova. Termin ovogodišnje dove i okupljanja je 25. avgust.

 

Izvor: Avaz.ba

Back to top button