Senad Džambić otkrio kako je sa Bingom zaradio desetine miliona maraka: Ovo je njegova tajna

Senad Džambić
Senad Džambić

Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić jedan je od najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini, a njega kompanija istinski je primjer da se i na domaćem tržištu uz dobar sistem i mnogo rade, mogu napraviti biznis čuda.

Džambić je vlasnik imperije jer Bingo je u proteklih nekoliko godina pokupovao još nekoliko posrnulih giganata domaće privrede, vratio ih na pravi put i danas te firme mahom posluju s milionskim dobicima.

Ovaj milioner živi u Tuzli u stanu od sto kvadrata sa četvero djece. Dakle, bez nekog posebnog luksuza. Normalno i daleko od svjetala medija. Nedavno je u razgovoru za medije, jednom od rijetkih istupa, kazao da postoji način kako da se zaradi novac.

Pojasnio je da suština u ulaganju. Otkrio je svoju tajnu uspjeha: sve što je ikada zaradio, Senad je samo proslijedio dalje. Ulaganje, ulaganje i samo ulaganje, a ništa se nije promijenilo ni do danas.

”Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli da investiraju kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – rekao je vlasnik “Binga”.

Ukupan prihod njegovih kompanija Forbes je procijenio na 570,3 miliona maraka, međutim on konstantno raste. Osim Majevice, Bingo ima većinski udio u još deset kompanija u BiH koje se bave nekretninama, proizvodnjom odjeće i prikupljanjem otpada, a nedavno su kupili i tuzlansku Ditu.

Senad Džambić

”Prije rata, negdje 1985. godine, dvojica braće i ja imali smo košnice. Bilo je tu nekih 120 košnica na autobusu. Godišnje smo znali da proizvedemo i do 30 tona meda. Prije rata devedesetih radio sam u rudniku, a držao sam i bilijare i flipere. Kasnije sam uveo i poker-aparate. Od 1985. bavio sam se time i nastala je firma. Asocijacija na “Bingo” potječe iz tog vremena. Nisam dobio novac na lutriji, pa uložio. Počelo je i razvijalo se ovako kako vam pričam. Zaradimo nešto i odmah uložimo i sve tako”, rekao je jednom prilikom Džambić za medije.

”Vidite, ne sakupljam novac i ne deponujem ga u strane banke. Sve što zarađujemo, mi odmah investiramo i širimo se dalje. Želimo da u svakom kutku BiH imamo neki svoj objekat. I idemo tom cilju sve bolje. Radimo mnogo s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i zaduženi jesmo. Bez kredita ne može se raditi”, kaže on.

 

Jednostavnim riječima objašnjava svoju poslovnu filozofiju.

”Mene je dragi Bog stavio da, ipak, malo idem ispred ovog našeg naroda, podržim ovu našu proizvodnju, a i da se malo počnemo mijenjati kao narod. Da se prekine s onim našim: ‘Taman, meni dosta’. Da, dakle, prestanemo tako razmišljati i da krenemo prema naprijed i uvijek idemo dalje i bolje. Ne smijemo stati! Znači, ni u jednom poslu ne možemo reći: ‘E, sad je dosta, više mi ne treba’. Uvijek moramo ići, pratiti konkurenciju, biti ispred nje… u svemu – rekao je svojevremeno Džambić.

Svjetli primjer uspješnog čovjeka. Zlih jezika uvijek će biti, ne samo ovdje već svugdje, ali svako morati imati barem malo poštovanja prema onom što je Bingo uradio u BiH.

Bhdijaspora.net

Back to top button