VIDEO/FOTO Mekka iz zraka: Zadivljujući prizori mjesta gdje vjernici obavljaju hadž

Više od dva miliona muslimana iz svih krajeva svijeta nalazi se u svetom mjestu Mekki kako bi obavili petu islamsku dužnost hadž.

 

1000_1504367615mekka5

Muslimanski vjernici drugog dana Kurban-bajrama na mostu Jamarat obavljaju drugo bacanje kamenčića na Mini, bacanje koje simbolizira kamenovanje šejtana. Danas, u jutarnjem terminu, planirano je da hadžije obave i treće bacanje kamenčića, čime će biti kompletiran i ovaj dio hadžskog obreda.

Ekipa AA napravila je snimke iz zraka na kojima se može vidjeti područje Mine, gdje ovih dana borave hadžije, kao i Jamarat gdje vjernici obavljaju obred “kamenovanja šejtana”.

Inače, muslimanski vjernici započeli su prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, u Mini blizu Mekke, obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana ili sotonu.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupili su obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21 kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

(Bportal.ba)

 

Loading...