EDHEM OMEROVIĆ TITO, ZVORNIČKI HEROJ: MUKA MI JE OD “ORGANIZATORA OTPORA”

Zvornički heroj Edhem Omerović, zvani Tito, tog 12. juna se uz pomoć štaka popeo na binu u Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji. Teško je bolestan.

No, uprkos tome, došao je da se obrati zlatnim ljiljanima iz Tuzlanskog kantona, Podrinja i Brčkog, koji su se tog dana okupili u Kalesiji.

 

“Želim vam, prije svega, dobro zdravlje, i da nikome od vas ne bude ovako kao što je u mom slučaju. Zbog toga sam danas i došao među vas, o, vi, heroji Bosne. Došao sam da zahvalim na podršci koju ste mi pružili. Danas ne želim govoriti o problemima boraca, kojih ima dosta”, kazao je Omerović.

Nakon obraćanja, ovaj zvornički zlatni ljiljan, i nekadašnji saborac heroja oslobodilačkog rata Hajre Mešića i Mehdina Senada Hodžića, za naš list je progovorio o problemima boraca, ali i početku agresije na BiH, te organizovanju otpora. „Ako čovjek posmatra boračku populaciju, ona je danas na margini. A borci su spasili državu. Boračka populacija, od federalnih do kantonalnih parlamenata, uvijek je na nekom udaru i nekom češljanju. Sve one marifetluke, koji su se proizvodili ovih 15-ak godina, žele oprati preko boračke populacije, preko nekakvih revizija…

To su problemi koji se nameću boračkoj populaciji. Treba se baviti većim stvarima, suzbijati kriminalitet. Ne pravi boračka populacija kriminal. Borci nemaju ni trave da pasu”, govori nam Omerović. Istinski i pravi borci, oni sa prvih borbenih linija, smatra Tito, često su žrtve lažnih boraca, koji nikada nisu ispalili metka, a danas imaju privilegije, te primaju određene naknade. 18.06.2012. PIŠE: Samir KARIĆ

 

Back to top button