FOTO Zvornik: Kod džamije na Kušlatu održana likovna kolonija

Medžlis islamske zajednice Zvornik, Bosansko kulturni centar Kalesija, UG Centar za mir, obrazovanje i kreativnost (CMOK) Tuzla, te umjetnici iz naselja Džafići, danas su na Kušlatu, brdu kod zvorničkog naselja Pahljevići (Drinjača) gdje se nalazi jedna od najstarijih džamija u BiH, održali likovnu manifestaciju pod nazivom „Kušlat 2017“. Umjetnici su na licu mjesta slikali ambijent s fokusom na džamiju.

 

21584211_10155649684228805_931281334_o

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik Mustafa Muharemović kaže da je ideja za manifestaciju „Kušlat“ traje od 2013. godine.

– Ideja nastala prije četiri godine, odnosno nakon obnavljanja džamije s ciljem sjećanja na neke događaje prije rata, kako bi se ovaj objekat ali i život mještana vratio u neku normalnu dimenziju. Nakon obnovljene džamije odlučili smo da se okupljamo krajem ljeta na Kušlatu i proširujemo vjerske sadržaje. Ovaj događaj iz godine u godinu se unapređuje, a to je ideja da okupimo umjetnike koji će možda najbolje izraziti i obogatiti ovo mjesto, jer je ono samo po sebi inspirativno. Danas imamo likovne umjetnike i književnike, očekujemo da će priča o Kušlatu i dalje se širiti i da će biti mjesto okupljanja pozitivne energije – rekao je Feni Muhaermović.

Predstavnik Centra za mir, obrazovanje i kreativnost iz Tuzle Mehmed Pargan kazao je da će priča o Kušlatu otvoriti priču širom BiH i regiona.

– Slika koja se krije iza svega ovoga će konačno biti predstavljena ljudima koji prolaze ovim krajevima i koji Kušlat smatraju nečim posebnim, kako kaže Ivo Andrić, „ kakav ste vi Bosanac koji nije čuo za Kušlat“ – istakao je Pargan.

Umjetnik Adem Mešanović iz Vukovija, općina Kalesija, danas je prvi put posjetio Kušlat i kaže da je oduševljen ambijentom na Kušlatu.

– Posebno mi je drago što sam danas ovdje i da mogu slikati u prelijepoj prirodi. Ovako, jedan objekat koji je sagrađen na velikoj nadmorskoj visini, je nešto fanstastično. Odabrao sam motiv ove džamije da naslikam – kazao je Feni Mešanović.

U izjavi za Fenu v.d. direktor BKC Kalesija Fahrudin Sinanović je istakao da posjetioci koji jednom dođu, opet ponovo požele doći na Kulšat, jer je to prelijepo mjesto.

 

(Bportal.ba)

 

Back to top button