SDP SE OBRUŠIO NA ĆAMILA DURAKOVIĆA

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović reagirao je danas povodom izjave lidera pokreta ‘Odgovor’ Ćamila Durakovića, u kojoj komentariše njegovu inicijativu o izmjenama Krivičnog i Izbornog zakona.

– Mišljenja smo da je ovaj pokret posljednji koji bi se trebao protiviti inicijativi ili je, na bilo koji način, minimizrati – saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se nadalje navodi, ‘nerazumljiva’ je izjava Ćamila Durakovića, pogotovo zbog toga jer se osuđeni ratni zločinici i dalje ponosno šepure i hodaju ulicama gradova u kojima su počinili zločine, što najviše vrijeđa povratnike koji su preživjeli njihove torture.

Upravo se pokret ‘Odgovor’ pokušava nametnuti kao nestranački lider povratnika u RS, te je ovakva izjava zbog toga još više začuđujuća.

– Osim toga, Ćamil Duraković nema nikakav legitimitet da određuje SDP-u i njegovim predstavnicima u kojem će smjeru politički djelovati, odnosno, kakve će inicijative predlagati – navodi se u reagiranju.

Nadalje se navodi da su poslanici koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS, sa kojima se pokret ‘Odgovor’ hvali da ima odličnu saradnju, nedavno omogućili održavanje sjednice ove skupštine, iako je čitava opozicija bila protiv iste.

Time su, kako se dodaje, dali direktnu podršku SNSD-u i tamošnjoj vlasti, čiji će predstavnici na državnom nivou, vjerovatno, biti protiv inicijative Denisa Bećirovića.

– Potvrda tome koliko je inicijativa Denisa Bećirovića dobra, jeste i to da je 37 udruženja žrtava rata, među kojima je i pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, javno podržalo ovu inicijativu, navodeći da bi se tom inicijativom žrtve i preživjeli mogli suočiti sa svojom prošlošću i potpuno integrisati u bh. društvo – stoji u saopćenju.

(Hayat/ Foto: Arhiv)

Back to top button