Ministar Ramić u Zvorniku: Gradimo salu za 145 povratničke djece u Križevićima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je obišao povratnička mjesta Križeviće i Grbavce na području Zvornika. Posjeti je prisustvovao i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik Gradske skupštine Mersad Mehmedović. Prilikom posjete je ozvaničen početak izgradnje fiskulturne dvorane za 145 učenika povratnika u OŠ „Desanka Maksimović“.


“Križevići su najveća povratnička zajednica u Podrinju, jedan od primjera održivog razvoja i izgradnje, a posebno zbog činjenice da ovdje imamo mlade porodice, svake godine imamo cijele razrede đaka-povratnika, zajednica raste. Nakon godina obećanja,  danas mi konačno pokrećemo finansiranje gradnje grubih radova na sportskoj sali, te činimo sve da se i druge institucije pokrenu i podrže ovaj projekat“, kazao je ministar Ramić.

U Mjesnoj zajednici Grbavci uručena je kabinetska oprema za područnu školu u kojoj nastavu pohađaju djeca Bošnjaka i Srba. Ministar Ramić je kazao da je važno da se u poboljšanju kvalitete nastave ne gleda iz koje zajednice đaci dolaze, jer sva djeca trebaju biti jednako važno i institucijama u Sarajevu, ali i institucijama u Banjoj Luci.

„Mi iz povratničkih zajednica u entitetu Republika Srpska šaljemo jasnu poruku i pružamo ruku dijaloga. Za nas nema podjele među djecom i nastavit ćemo sa borbom da svi đaci budu ravnopravni, da svi imaju pristup kvalitetnom obrazovanju. U tom procesu mi ćemo tražiti partnere i saradnike među nastavnicima, roditeljima i institucijama, te ćemo raditi na punoj integraciji u kojoj vlasti RS-a moraju priznati temeljna prava na pristup obrazovanju bez diskriminacije, priznavanje bosanskog jezika i osiguranje jednakog tretmana za sve škole bez obzira na etničku strukturu đaka“, zaključio je ministar Ramić.

 Prilikom posjete ministra Ramića potpisani su ugovori za saniranje klizišta u mjestu Sjenokos u iznosu od 40.000 KM te asfaltiranje puta u Grbavcima u iznosu od 50.000 KM.

(Bportal.ba/Infosvijet.net)

Back to top button