SREBRENICA, KOSOVO I REPUBLIKA SRPSKA: Pogledajte šta Vučić mora uraditi da bi Srbija postala članica EU…

SREBRENICA, KOSOVO I REPUBLIKA SRPSKA: Pogledajte šta Vučić mora uraditi da bi Srbija postala članica EU…

Za Hahna je “ovo jako ohrabrenje za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana”.

Srbija može da se pridruži EU i preij 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja kriterija, izjavio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Visoki zvaničnik EU, koji je u jednodnevnoj posjeti Beogradu, rekao je u intervjuu za Telegraf.rs da “EU veoma podržava strateški cilj Srbije za integraciju u Uniju”.

“EU je odana i ozbiljna u svojoj posvećenosti da dovede Srbiju i druge iz regiona, u EU. Ovu posvećenost je naglasio i predsjednik Junker u svom govoru o stanju nacije”, istakao je Hahn.

On je podsjetio da je u osnovnom “Planu za ujedinjeniju, jaču, i više demokratsku uniju” Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, identifikovana kao predvodnik za pridruživanje EU, prepoznajući da se Srbija može pridružiti do 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja potrebnih kriterija.

Za Hahna je “ovo je jako ohrabrenje za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana”.

Komesar za proširenje EU smatra da je kvalitet reformi ključan za otvaranje i zatvaranje poglavlja: sprovođenje vladavine prava i uspješna tržišna ekonomija u korist građana Srbije.

“Zato je brzina pristupanja Srbije u njenim rukama. To će zavisiti od napretka Srbije ka njenom strateškom cilju, članstvu u EU. Komisija naporno radi zajedno sa srpskim vlastima i društvom, kako bi pripremila osnovu državama članica da donesu jednoglasnu odluku o putu Srbije ka EU”, naveo je Hahn.

Ovom prilikom Hahn nije pomenuo i one najvažnije uslove koji su već saopšteni a to su kako navode beogradski mediji: priznanje nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, priznanje da je u Srebrenici počinjen genocid i distanciranje od Republike Srpske.

Slobodna Bosna

Back to top button