VIDEO Stranka koju je osnovao nacista stala u odbranu Dodika i RS-a

RS-u bi trebalo da bude omogućeno pravo na samoopredjeljenje i ne razumijem zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj BiH, kaže lider Slobodarske partije Austrije Heinz-Christian Strache u intervjuu za RTRS.

600_1506756400Heinz-Christian_Strache

Kaže da je jasno da BiH ne može da funkcioniše. Navodi da je nedopustivo da međunarodna zajednica koristi silu da bi “očuvala jednu vještački kreiranu državnu zajednicu, suprotno volji njenih naroda“.

Ističući da bi Srbi i Hrvati u BiH trebalo da dobiju pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.

“Јedina struktura koja u Bosni i Hercegovini funkcioniše jeste entitet RS i zbog toga i ne vidim sjajnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Iz tog razloga trebalo bi da razmislimo da entitet RS-u omogućimo da ima pravo na samoopredjeljenje” kaže Strache.

BiH se suočava sa velikom prijetnjom da postane buduća baza ekstremista, nakon izvjesnog poraza ISIL-a u Siriji i Iraku, kaže Strache i upozorava da BiH nije u stanju sama da izađe na kraj sa ovom prijetnjom.

“Nije svaki musliman terorista, ali iza svih terorističkih napada počinjenih posljednjih nekoliko godina u Evropi, stoje muslimani. Opasnost je velika” kaže on.

Navodi i da je Evropska unija pogriješila kada je uvela sankcije Rusiji i da bi bilo potrebno zauzeti čvršći stav prema Turskoj.

Izjave Strachea dolaze u trenucima kada njegova partija učestvuje u kampanji za nadolazeće parlamentarne izbore šireći ekstremizam i ekstremno desničarske poruke. To im nije pomoglo na posljednim predsjedničkim izborima kada je kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer izgubio od protukandidata Alexandera Van der Bellena. Ono što je svakako interesantno jeste da se Strache nije dotaknuo statusa Kosova mada bi, ako već zagovara nezavisnost i samoopredjeljenje RS-a, isti princip trebalo primijeniti i na Kosovo. Istovremeno, optužbe o terorizmu Strache ponavlja uprkos zvaničnim podacima prema kojima veliki broj zemalja u EU ima znatno izraženiji problem terorizma od BiH, a uz to, u Uniji je na sceni porast ekstremno desničarskih organizacija koje javno prijete izbjeglicama i svima koji se ne uklapaju u njihovu viziju svijeta.

Prije dva dana iz ove partije je pod pritiskom javnosti protjeran funkcioner koji je javno slavio nacizam, javlja Reuters. Pojava nacističke ideologije u ovoj stranci i nije začuđujuća s obzirom na to da je stranku tokom 50-ih godina prošlog stoljeća osnovao bivši nacista Anton Reinthaller koji je ujedno bio i oficir zloglasnih SS trupa koje su počinile niz zločina u Drugom svjetskom ratu i bile predvodnici Hitlerove ideologije.

(Bportal.ba/Faktor)