Tri gola nisu bila dovoljna: Na Grbavici završen san o SP

Bosna i Hercegovina više nema šansi da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, pošto je Belgija večeras na Grbavici slavila s 4:3 u meču devetog kola kvalifikacija.


_B5A0499

Veliki spektakl viđen je večeras na Grbavici, postignuto je čak sedam pogodaka, ali nažalost nismo uspjeli da pobijedimo, a samo pobjeda nam je odgovarala, piše SportSport.ba

S previše respekta prema protivniku ušli smo u meč, pa je Belgija rano povela. U četvrtoj minuti Thomas Meunier je reznatnim udarcem na ubačaj Edena Hazarda pogodio za 1:0 na katastrofalnom travnjaku na Grbavici. U osmoj minuti prvi put prijetimo preko Medunjanina, koji je iskosa s desne strane ciljao  bliži ugao, ali je Courtois bio siguran. Medunjanin je pokušao i u 23. minuti sjajnim udarcem sa oko 20 metara, no malo pored gola.

Negdje oko sredine prvog dijela počeli smo da igramo vrhunski, pa smo do poluvremena napravili veliki preokret.  U 30. minuti Džeko je uspio da asistira Medunjaninu, koji iz neposredne blizine loptu gura u praznu mrežu za izjednačenje i za veliku radost na tribinama Grbavice. Na novo slavlje čekali smo do 39. minute. Begović je ispucao loptu, Vermaelen je bio očajan u skoku, lopta dolazi do Višće koji izlazi jedan na jedan s Courtoisom i na kraju zabija za rezultat prvog dijela.

Očekivano je Belgija krenula ofanzivno u nastavku i nije željela izgubiti. Redali su se opasni napadi Belgije na Grbavici, a odolijevali smo im do 60. minute, kada Batshuayi koristi neopreznost Begovića, pa loptu iz blizine zakucava u našu mrežu.

Novi preokret u 69. minuti, kada je, nakon ubačaja iz kornera, lopta došla do Jana Vertonghena, koji je matirao Begovića i ugasio naše nade o mogućem baražu, pa i odlasku na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.  Mada, nada se vratila kada je Đumić nakon ubačaja iz kornera Hajrovića glavom pogodio za 3:3, ali ubrzo je na drugoj strani Carrasco završio posao i pogodio za pobjedu Crvenih đavola.

Na kraju, nismo smogli snage da bilo šta napravimo, pa gostovanje u Talinu kod Estonije dođe kao izlet. Okrećemo se nekim novim kvalifikacijskim ciklusima, u Rusiji ćemo na malim ekranima gledati neke druge reprezentacije. BiH – Belgija 3:4 (Medunjanin 30, Višća 39, Đumić 82/ Meunier 4, Batshuayi 59, Vertonghen 68, Carrasco 84).

_B5A0401

BiH: Begović, Kolašinac, Šunjić, Đumić, Vranješ, Lulić, Bešić, Duljević, Medunjanin, Višća, Džeko.

Belgija: Courtois, Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, Carrasco, Fellaini, De Bruyne, Meunier, Hazard, Mertens, Batshuayi.

SportSport.ba

Back to top button