Edine ti si moja Reprezentacija

Dok komšije oko nas slave odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju iduće godine, nama samo ostaje da komentarišemo još jedan neuspjeh.

Poraz od Cipra – fijasko koji se izgleda nikada neće moći pojasniti, dva neriješena rezultata protiv Grčke i onda mizerni pokušaj “čupanja iz mrtvih” protiv Belgije na terenu kojeg svjetski fudbaleri nazivaju “polje krompira” i “oranica” zaista je najbolji pokazatelj u kakvom stanju se nalazi fudbal u našoj jednoj i jedinoj BiH.

Belgija nam je bila najbolji i najsvjetliji primjer kako se odnosi prema nacionalnom grbu.

Zvjezde koje vrijede milione i koje su već davno obezbijedile učešće na Svjetskom prvenstvu bore se do zadnjeg daha i kada im nije potrebna nikakva pobjeda, bore se za grb na njihovom dresu koji znači sve, bore se čak i na “polju krompira” i “oranici” pod cijenu bilo kakve povrede.

Ko je kriv? Pitanje je koje postavljamo godinama i na koje niko nikada nema odgovor.

Problem je stadion, problem je selektor, problem su igrači, problem je savez, izgleda da nam je sve problem.

Možda mi nismo ni svjesni koliko je svima nama potrebno da nas naša reprezentacija usreći jednim odlaskom na veliko takmičenje.

Jednom smo to doživjeli i bili smo kao nacija sretni i ponosni, lakše se odlazilo na posao, bar na trenutak bili smo ponosni, bilo smo jedno.

Nažalost kratko je trajalo i pitanje je kada će se i da li će se ikada to ponoviti?

Ponekad gledajući Romu kako igra zamišljam je kao svoju reprezentaciju i budem ponosan što u njoj igra jedna igračka veličina, naš dijamant Edin Džeko.

Nevjerovatno je i nerazumno jednog takvog igrača bilo kada kritikovati, a nažalost mi to često radimo. Sramota!

Najbolji strijelac reprezentacije, najbolji strijelac Bundes lige, najbolji strijelac Talijanske lige, među najboljim strijelcima Engleske lige i sada kao šlag na tortu uvršten među 30 igrača za Zlatnu loptu, Edine ti si gigant.

Edin Džeko se nalazi među najboljim strijelcima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo gdje su imena poput Cristiana Ronalda, Robbie Keanea, Zlatana Ibrahimovića, Andreya Shevchenka ( koji mu je oduvijek bio uzor).

Još jedan gol u kvalifikacijama našeg dijamanta i prestiže jednog Zlatana Ibrahimovića, pa da li je uopšte potrebno to i komentarisati!

U cijeloj ovoj katastrofi ti si jedina svijetla tačka i zaista trebamo biti ponosni na tebe. Tvoje igre i tvoji uspjesi daju nam mnogo, predstavljaju nas u svijetu na najbolji mogući način i hvala ti za to od srca u ime cijele nacije.

Daj gol protiv Estonije i prestigni na listi Zlatana ibrahimovića.

Ne zanima me ni što nismo otišli na Svjetsko prvenstvo, ne zanima me ni što u našoj Banja Luci slave odlazak Srbije na Svjetsko prvenstvo, niti bilo šta.

Zanimaš me samo ti Edine!

Edine ti si moja Reprezentacija.

piše Bakir Silajdžić