VUČIĆ OTKRIO: “RAZGOVARAO SAM S IZETBEGOVIĆEM, MORALI SMO PRIHVATITI NJEGOV PRIJEDLOG TRASE AUTOPUTA BEOGRAD-SARAJEVO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razgovarao s bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i da je predložio neke druge trase autoputa, ali da je Srbija morala da prihvati ono što je Bosna i Hercegovina predložila.

Vučić je rekao da, kada je riječ o regionu, postoje veća strahovanja za neke teritorije u regionu.

On je dodao da će Srbija uvijek podržavati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine i da niko ne može prigoivoriti Srbiji po tom pitanju i da Srbija poštuje susjede.

Vučić je otkrio da je razgovarao s bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i da je predložio neke druge trase autoputa, ali da je Srbija morala da prihvati ono što je Bosna i Hercegovina redložila.

“Važno je da se Srbija poveže s Bosnom i Hercegovinom pa i na ovaj način na koji oni žele”, kazao je Vučić i dodao da će sa predsjedavajućim Predsedništvu Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem razgovarati o granici između dvije zemlje i da se tom pitanju pristupilo “odvažno i na odgovoran način”.

On je dodao da očekuje da će stvaranje zajedničke ekonomske zone za nekoliko godina moći da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja.

Podsjećamo, “Slobodna Bosna” je jučer je objavila da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao o trasu autoceste i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s obzirom na činjenicu da se Turska spominje kao ključni finansijer ovog projekta.

Predsjednik Turske založio se za varijantu trase koja bi uključivala i Sandžak ali i Tuzlu.

– Razmatrali smo da jedan krak puta ide za Sandžak, a drugi preko Tuzle za Sarajevo, a to bi ovom regionu donijelo dodatni razvoj i dinamiku. Gledat ćemo da Ministarstvo transporta uradi studiju izvodljivosti kako bi o ovoj temi razgovarali sa izvođačima, te o troškovima. Postoji zabrinutost da bi ovaj dio bio zapostavljen ako počne izgradnja preko Tuzle. Mi nemamo takvo mišljenje. Baš suprotno, vjerujemo da se oba kraka mogu zajedno raditi – istakao je Erdogan.

slobodna-bosna.ba

Back to top button