Dodiku, ipak, nije dobro: „Htio sam dati nalog da uhapse šeficu OHR-a“

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik tvrdi da je regionalna šefica Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci Marianna Berecz sinoć „podržavala opoziciju u Narodnoj skupštini RS-a te da je htio da izda nalog za njeno hapšenje”

 

milorad dodik MILORAD DODIK

“Jednog trenutka sam veoma teško odolio iskušenju da ne dam nalog da je uhapse. Ona tamo podstiče one iz opozicije da ruše parlament i ostale institucije. Zamislite kakva drskost”.

“Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banju Luku, gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca. Ovaj narod se mora osloboditi stranaca”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Modriči.

Naveo je da OHR može misliti šta hoće, ali da je RS vojno neutralna.

“Nas sutra neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije”, kazao je Dodik.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije „Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti entiteta RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost tog bh.entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Bportal.ba/SB)

 

Back to top button