Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se mnoge poruke njegovog rahmetli oca i danas se čine aktuelnim.

“Što je zanimljivo Alija Izetbegović je preselio prije 14 godina, ali još uvijek živi kao mislilac, lider. Vidi se to i prema reakcijama onih koji ga ne vole, ali još više po reakcijama onih koji ga vole”, pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da se o njemu snimaju serije i da se i prema tome može zaključiti da je on još uvijek itekako aktuelan.

“Obratio bih pažnju na njegovo djelovanje jer je on činio sve da se spasi bivša Jugoslavija, BiH, da se spasi mir, da ne dođe do rata, da se prihvate rješenja makar i nepravedna i bolna za bh. patriote, ali da prestane ubijanje u ovoj zemlji. A tokom rata da se sačuva supstanca BiH”, istakao je Izetbegović.

 

Mišljenja je da nema dovoljno svijesti o takvom djelovanju Alije Izetbegovića od svih naroda u BiH. Član Predsjedništva BiH je podsjetio i na posjetu tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana rahmetli Aliji Izetbegoviću koji mu je, kako je kazao, BiH ostavio u emanet.

“Jedan do posljednjih razgovora rahmetli Alije Izetbegovića bio je sa Recepom Tayyipom Erdoganom. On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u emanet brigu za BiH. Mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj emanet”, rekao je Izetbegović posjetivši na pregovore oko gradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Anadolu Agency (AA).