Dodik: Nadam se da ću dosanjati san o nezavisnoj RS

Dodik: Nadam se da ću dosanjati san o nezavisnoj RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će “dosanjati san o nezavisnosti RSi ocijenio da i opozicija želi nezavisnost, ali ne želi da se eksponira”.

“Građani RS.a su za to da se otcijepimo od BiH. Kada bismo sproveli referendum, ovdje bi bila dramatično visoka izlaznost i podrška otcjepljenju. To je ono čega se boje u Evropi”, rekao je Dodik za beogradske “Večernje novosti”.

On je uvjeren da će “referendum o nezavisnosti Republike Srpske doći jednog dana na red”.

“Sanjam taj dan, pošto mi ne mogu zabraniti da sanjam. Mi u RS-u moramo da imamo konsenzus o tome. U opoziciji isto razmišljaju da budemo nezavisni, ali ne žele da se eksponiraju. Spreman sam da to guram, i po cijenu vlastite žrtve. Vjerujem u ideju nezavisne Republike Srpske i u to vjeruje i narod”, rekao je Dodik.

On je poručio da “živi za RS, da je njen čovjek i da neće dozvoliti nikome da je gazi”.

“Uvijek ću biti prvi u odbrani RS-a i od toga ne bježim kao pojedinci”, rekao je Dodik.

 

Odgovarajući na pitanje plaši li se osvete SAD ako Republika Srpska sprovede referendum, Dodik je rekao da “nema nikakvog straha ako su jedinstveni vlast i opozicija”.

“Nismo ovdje bitni mi političari, već narod koji predstavljamo. Već godinama je na sceni ozbiljna okupacija Srba preko Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Dodik.

On smatra da, poslije referenduma u Kataloniji, više ništa u Evropi neće biti isto. “Čuli smo Evropu koja kaže da je to unutrašnje pitanje Španije, a kada to pitanje potegne Republika Srpska – onda je to pitanje Evrope. To su dupli aršini”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da ima kontakte sa nekim ljudima u novoj američkoj administraciji i poručio da mu je sada “lakši život jer ne mora da gleda američku ambasadorku i sluša izmišljene razloge kako Srbi moraju na nešto da pristanu”.

On je poručio da se ne želi odreći dobre saradnje sa Rusima kako god na Zapadu mislili i istakao da njemu “Rusija nikada nije tražila da uradi nešto za nju ili u njeno ime, ali da su ga veoma uvažili kada je tražio da Rusija nešto uradi za RS”.

“Nisam ni ruski, ni čovjek Zapada. Ja sam čovjek RS-a i borim se za njene interese. Mada, priznajem da nisam imao uspjehe sa Zapadom, kao što ih nije imao nijedan Srbin”, rekao je Dodik.

On ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin korektan čovjek koji razumije situaciju.

“Nema nikakvog avanturizma Rusije na ovom području, niti destabilizacije. To su sve laži Zapada i propaganda. Na susrete sa predsjednikom Putinom sam ponosan. Sastajao sam se i sa američkim predsjednicima, evropskim zvaničnicim, pa nisam dobijao etiketu da sam njihov čovjek. Ovdje je na sceni podanički gen koji traži da budete svrstani, ali čim ste svoji – onda niste normalni”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je pozvao Putina da posjeti Banjaluku kada bude otvaranje rusko- srpskog vjerskog i kulturnog centra, koji će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih.

“Želja mi je da on otvori taj centar koji je san srpskog naroda već 100 godina. Vjerujem da možemo očekivati posjetu Putina ili važnih ruskih zvaničnika”, rekao je Dodik.

On je informacije u medijima o navodnoj izgradnji ruske baze nazvao “budalaštinama koje služe da privuku pažnju Zapada kako bi kažnjavao RS” i ukazao da “nažalost, u tome učestvuju i Srbi”.

Dodik je rekao da su odnosi RS-a i Srbije unaprijeđeni. “Svidjelo se to ili ne nekome u Srbiji, ovo je najbolji period saradnje Republike Srpske i Srbije i to je velika zasluga predsjednika Aleksandra Vučića. Kao odgovoran političar, Vučić podržava RS”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska poštuje Srbiju, da su odnosi Banje Luke i Beograda dobri i da nikada nije bilo više zajedničkih projekata na kojima se radi kao što je to sada slučaj.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je proslavljeni srpski trener Duško Vujošević za njega “diskvalifikovan za cijeli život” zbog izjava da su Srbi krivi za rat u BiH.

“Naravno, i ljudski i na svaki drugi način. Ako je ikada trebalo da prestane da se bavi košarkom, to je sada. Ne želim mu ništa loše, ali zašto je, da bi održao svoju bijednu i podaničku poziciju u Sarajevu, kazao tako nešto? Nakon te izjave za mene je diskvalifikovan za cijeli život”, rekao Dodik.

 

Fokus.ba