Bivši egipatski komandos vođa terorističke grupe koja je prije dva dana ubila 55 policijskih specijalaca

Egipatske snage sigurnosti nastavljaju potragu za teroristima koji su uključeni u smrtonosni napad na policijske snage u egipatskoj zapadnoj pustinji, koji je rezultirao smrću 55 policajaca u petak.

Na svim cestama koje povezuju pokrajine Gizu i Fayoum, egipatske snage sigurnosti provode pooštrene mjere kontrole.

Mustafa Bakri, član egipatskog Zastupničkog doma, na svom Twitter profilu u nekoliko statusa iznio je određene detalje spomenutog sukoba. On je napisao kako su egipatske snage sigurnosti locirale logor terorističke grupe u zapadnoj pustinji, nakon što su uhapsili četvoricu njihovih članova u Qaliubiyi. Dvojica uhapšenih su brzo priznali postojanje „terorističkog kampa” u tom području i dali sve podatke o mjestu boravka grupe.

Bakri je dodao da su izdate upute za pripremu operacije koju će provesti egipatske snage nacionalne sigurnosti i jedinica za specijalne zadatke. U petak ujutro, snage su iz kampa Ahmed al-Kabir krenule ka logoru terorista. Dolaskom do glavne ceste koja vodi u zapadnu pustinju, egipatske specijalne snage su se zaustavile kako bi sačekale pojačanje. Nekoliko pripadnika terorističke grupe, pratilo je njihovo kretanje tako da je njihova glavna grupa bila obaviještena o dolasku egipatskih specijalaca, te su se pripremili i granatiranjem iz RPG-a iznenadili grupu specijalnih snaga koja je čekala pojačanje.

Bakri je potvrdio da je među specijalnim snagama nastala konfuzija, jer su bili iznenađeni napadom. Odjednom je i njihova komunikacija sa drugim jedinicama i bazom prekinuta. Dvojica ranjenih oficira su se uspjela izvući automobilom i doći do Fayouma, gdje su otišli u bolnicu Ibshway.

Član parlamenta je također rekao da su sigurnosne snage bile iznenađene time da u terorističkom logoru postoji oko 100 članova, koje predvodi bivši oficir egipatske vojske Hisham Al-Ashmawy, koji je svoju grupu formirao od pripadnika ISIL-a u Libiji.

Ko je bivši oficir egipatskih komandosa osimnjičen da je vođa grupe?

Većina informacija iz egipatskih izvora ukazuju na to da je glavni lider grupe Ashmawy, star četredeset i sedam godina, bivši oficir egipatskih komandosa. Više od deset godina služio je na Sinajskom poluostrvu, a 2011. godine je otpušten iz službe, da bi se potom priključio teroristima ISIL-a na Sinaju.

Nedugo nakon otpuštanja iz vojske Ashmawy je prigrlio ideologiju tekfira i formirao ćeliju u koju je uveo nekoliko istomišljenika, uključujući i četiri bivša policijska službenika, otpuštena iz službe, na čelu s policijskim oficirom Hashimom Helmijem, koji je otpušten iz policije nakon što se dokazalo da ima veze s egipatskom organizacije koja slijedi ideologiju Al-Kaide.

Ashmawyja se smatra odgovornim za niz terorističkih napada u Egiptu, uključujući i nedavne napade na crkvu i samostan Sv. Samuela u El Meniji, atentat na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima, napad na bataljon 101 i dr.

U 2013. godini, Ashmawy je otputovao u grad Darnah u Libiji, gdje je u kampu Al-Kaide bio instruktor za vojnu obuku.

On je, također, optužen da je u Libiji uspostavio i obučavao terorističku ćeliju za izvršavanje terorističkih operacija u Egiptu.

Poznat je pod nekoliko imena od kojih je i Abu Omar al-Muhajir

U 2015. godini u video-poruci je prijetio da će njegova grupa napasti oficire vojske i policije u Egiptu. Vojni kazneni sud u Kairu osudio ga je u odsutnosti na smrt zbog sudjelovanja u „terorističkom napad Al Farafra” u kojem je ubijeno 28 policajaca i vojnika.

Njegova grupa pridružila se radikalnoj grupi pod vođstvom Kamala Allama. Smatra se da su Allama i Ashmawy pomogli u formiranju ISIL-ove grupe Aknaf Beit-Maqdis u Siriji, te da su obučili oko 200 osoba koje su postale članovi te grupe.

Najopasniji napad ove grupe desio se u novebmru 2014., kada je jedan bivši oficir koji se priključio Ashmawyjevoj grupi izveo napad na bojni brod u blizini grada. Damiette.

Pripremio: Abdullah Nasup / Al Arabiya

Back to top button