Tužna priča nane Rahime iz Cerske kod Milića,ko može neka pomogne nani

Danas smo posjetili nanu Rahimu u Cerskoj kod Milića pa ćemo vas zamoliti za podjelu njene priče.

Po ovom današnjem tmurnom danu zaputili smo se u Cersku, mjesto koje nije jednostavno ni naći i koje nema ni puno mještana. Jedna mještanka je i naša nana Rahima Čelebić, žena osamdesetih godina, ali hvala Bogu zdrava žena i još uvijek puna energije.

 

Nana je u ratu izgubila sina jedinca koji je ukopan odmah ispod kuće. Iako joj puno toga nedostaje, nana nas dočekuje puna energije i zahvaljuje se Bogu na zdravlju. Nudi nas kafom više puta (kao što sve naše nane rade kada na prvu ponudu kažemo da nećemo), sjeda na pod pored šporeta i priča nam svoju priču.

Kada se 2014. godine pokrenulo jedno od najvećih klizišta u tom momentu u BiH, krenula je i nanina kuća ali na svu sreću bez veće štete. Spomenuto klizište je u potpunosti zatrpalo Džamiju gdje je ostala samo munara, a jedna žena je tom prilikom izgubila život jer su u potpunosti zatrpane i kuće koje su bile oko Džamije.

Dugo je nana bila primorana vodu donositi u kanisterima i snalaziti se kako zna, ali zahvaljujući dobrim ljudima odnedavno ima vodu u kući. Nana preživljava čuvajući par ovčica, a drva skuplja i nosi sama na leđima jer valja zimu predeverati.

Ponudili smo joj pomoć i rekli da samo kaže šta treba i nana je tražila veš mašinu jer sad ima neku koju posudila, a potrebno joj je još nekog namještaja kao i da se urade neke popravke u kući. Obećali smo joj sve to kao i drva te planiramo čim prije voziti nani pomoć.

Na samom izlazu kroz priču saznajemo da joj trebaju i čizme, ali čizme da mogu debele čarape kako kaže nana.

Pozdravimo se, sjedamo u auto i krećemo polako ali vidimo ide nana prema nama i maše. Stanemo, otvorimo prozor da bi nam nana rekla “djeco eto ako može i nešto hrane” – srce nam se tu slomilo.

Svi koji žele mogu nanu lično posjetiti ili kontaktirati na broj 066 073-425.

Nani smo već pripremili određenu pomoć i idemo ponovo za par dana, a svi koji žele da pomognu mogu to učiniti putem računa u produžetku.

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH
154-180-20085330-48

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Nana Rahima

Paypal:paypal1@pomozi.ba

Preuzeto sa fb. Pomozimo.ba

Back to top button