Zukorlić o Alijinom amanetu Erdoganu: “Ne može se Bosna ostavljati na čuvanje nekome ko nije iz nje”

Muamer Zukorlić, poslanik, predsjednk skupštinskog Odbora za obrazovanje i lider BDZ Sandžaka komentarisao je za Telegraf.rs izjavu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da je njegov rahmetli otac Alija Izetbegović ostavio u amanet turskom predsjedniku Erdoganu da čuva Bosnu.

“To treba posmatrati kao i sve izjave koje imaju populističku težini i dnevno-političku refleksiju. Mislim da se te izjave ne trebaju posmatrati kroz ozbiljnu političku analizu, i one ne mogu imati stvarne političke implikacije.

Mnogi političari imaju slične izjave, sa namjerom da impresioniraju i svoju ciljnu grupu i pošalju nekonvencionalnu poruku. Čak i ako se to desilo, to prije svega ima neku patetičku dimenziju poruke traženje neke podrške i ništa više. Ne može se zemlja ostavljati nikome u amanet, ko nije iz te zemlje. Zemlja se ostavlja u amanet građanima te zemlje i političarima koji biraju građani te zemlje. Sve ostalo može biti otežavajući ili olakšavajući faktor”, rekao je Zukorlić.

Podsjećamo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nedavno je govorio o posjeti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegovića, dan prije njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.

Turski predsjednik je podsjetio kako je Izetbegovića posjetio u bolnici samo dan njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao: “Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović je nedavno govorio o svom ocu Aliji i također istakao da je jedan od posljednjih razgovora koje je Alija Izetbegović imao bio sa današnjim predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet. Pogledajte samo ovu novu akciju da se gradi put između Beograda i Sarajeva”, kazao je Izetbegović između ostalog.

Back to top button