Pronalazak originala Dejtonskog sporazuma unaprijed režiran?

Inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su juče Željka Kuntoša nakon što su u pretresu njegove kuće na Palama pronašli originalnnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

 

dejton-696x456

Radi se o pripadniku MUP-a RS koji je u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma radio kao obezbjeđenje i bio u pratnji Alekse Buhe, tadašnjeg ministra spoljnih poslova entiteta Republike Srpske koji je učestvovao u svim mirovnim pregovorima u ime RS. Kuntoš i dan danas radi kao pratilac štićenih ličnosti i aktivan je u službi.

“Osumnjičeni Željko Kuntoš uhapšen je zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe” navode u MUP RS.

Nakon hapšenja i pretresa stana Kuntoš je prvezen Banjaluku na kriminalističku obradu, a o daljim aktivnostima odlučivaće Republičko javno tužilaštvo RS.

Zanimljivo je da se radi o originalnom primjerku Dejtonskog sporazuma, izvorno napisanom na engleskom jeziku, a koji je naprasno nestao prije desetak godina.

Godine 2008. bila je pokrenuta istraga o njegovom nestanku. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdio je da je izgubljen originalni dokument Dejtonskog sporazuma iz arhive Predsedništva BiH.

“Ne znam da li je ta vijest više tužna ili smiješna. Ali, znam da se još jedan original Dejtonskog sporazuma nalazi u Parizu”, rekao je tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Posredstvom Ambasade Francuske 2009. godine u BiH dostavljena ovjerena kopija Dejtonskog sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u avgustu je rekao da Srbija nema original Dejtonskog mirovnog sporazuma. Isto to je tvrdio i  Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije u vrijeme DOS-a. Svilanović je kazao da original Dejtonskog sporazuma nije zatekao kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vrijeme bombardovanja 1999. godine.

Dobro upućeni izvori u prilike u RS-u, za „Slobodnu Bosnu“ tvrde da je  pronalazak originala Dejtonskog sporazuma unaprijed režiran, i da je dogovoren na relaciji Beograd – Banja Luka. Milorad Dodik se godinama unazad poziva na izvorni Dejtonski sporazum, sada kada ga ima rukama za očekivati je da će nešto novo u njemu otkriti i tumačiti na njemu svojstven način.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

 

Back to top button