Nauka je podijeljena: Jaja ili cigarete – šta je opasnije po zdravlje?

Jaja su tokom historije neuka bila prikazivana kao i zdrava i nezdrava. Danas je teško odrediti pošto neke studije osuđuju konzumiranje jaja, povezujući ih s uzrokovanjem tumora i bolesti srca, dok druge smatraju kako jaja imaju pozitivan učinak na zdravlje.


61427480-jaja-cigarete

U jednoj studiji objavljenoj 2011., piše Collective Evolution, zaključeno je da svakodnevna konzumacija holesterola ima jednak utjecaj na zdravlje kao i pušenje 25 hiljada cigareta, to jest pet cigareta svaki dan tokom perioda od 15 godina.

Druga studija, objavljena godinu dana kasnije, također je zaključila da redovna konzumacija jaja ugrožava zdravlje. Kanadski naučnici istraživanje su obavili na 1.231 pacijenatau prosječne dobi od 62 godine. Otkrili su da je konzumacija jednog jajeta dnevno jednako loše kao i pušenje pet cigareta.

S druge strane, neke studije pokazuju da hranjivi sastojci u jajima doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti. Medicinska škola na Harvardu istaknula je kako su dvije velike studije pokazale da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano s povećanjem rizika srčanih bolesti.

Dodali su da su jaja u prošlosti bila povezivana sa srčanim bolestima zbog visoke razine holesterola. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da holesterol u hrani ima manji utjecaj na krvni pritisak nego masti.

Naučnici s Harvarda također ističu da jaja vjerojatno nisu “najbolji izbor za doručak”, ali da nisu i najgori. Zaključuju da “ljudi koji se žele zdravo hraniti trebaju jesti umjerenu količinu jaja, te se koncentrirati na proteine koje se mogu naći u biljkama”.

(Bportal.ba)

Back to top button