A gdje su nestali Bošnjaci iz Zvornika?

Zvornik
Zvornik

Rezultati popisa stanovništva objavljeni prošle godine izazvali su brojne kontroverze. Veliki broj zvaničnika iz entiteta Republika Srpska oštro se protivio objavi rezultat iz njima poznatih razloga.

No, činjenice su pokazale o čemu se tu zapravo radi. Popis je zapravo legalizacija etničkog čišćenja koji je širom Bosne i Hercegovine sproveden početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Stradali su svi i to niko ne spori, ali su daleko najviše stradali Bošnjaci. Najbolje to ilustruju primjeri Prijedora, Srebrenice, Rogatice, Gacka, Nevesinja gdje danas živi neuporedivo manji broj Bošnjaka u odnosu na predratni broj.

Jasno je to vidljivo i na primjeri Zvornika. Upravo u ovom dijelu BiH pronađen je najveći broj masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka koji su mučki lišeni života samo zato što su imali ”pogrešno” ime i prezime.

Broj stanovnika je drastično pao u Zvorniku gdje je 1991. godine živjelo 48.102 Bošnjaka, Srba 30.863, Hrvata 122. Prema današnjim rezultatima, u Zvorniku danas živi Bošnjaka 19.855, Srba 38.579 i Hrvata 106.

Gdje je nestalo 20.000 zvorničkih Bošnjaka? Gdje su otišli? Jesu li živi ili im je neko zabranio da žive? Otkud tom nekom pravo da odlučuje ko treba, a ko ne treba da živi? Kakav je danas Zvornik bez stanovnika čiji su ga preci stoljećima gradili?

BH.DIJASPORA

Back to top button