Hoće li Silajdžić iz Amerike najaviti svoju novu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH?

Hoće li Silajdžić iz Amerike najaviti svoju novu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH?

Piše: Halil Šetka

Dr. Haris Silajdžić bit će glavni gost 22. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, tradicionalne  manifestacije koja se u organizaciji  ICNAB-e ove godine održava u Phoenixu,  u američkoj državi Arizona, u vremenu od 24. – 26. novembra, prenosi bh. informativni servis INS.

Ova vijest potvrđena je portalu Kliker.info iz više izvora bliskih organizatoru susreta koji su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta.

Istina, gostovanje  i dolazak Silajdžića u Phoneix na zvaničnoj stranici Susreta Bošnjaka još nije potvrđeno jer se kao glavni gosti i dalje navode ambasador BiH u SAD Haris Hrle i bivši ambasador naše zemlje pri Ujedinjenim narodima, a kasnije i ministar vanjskih poslova BiH Muhamed  Šaćirbegović (Šaćirbay). No, prema našim saznanjima, potvrda o Silajdžićevom dolasku već je obišla bosanske komune širom Sjeverne Amerike.

Što je još značajnije, naši izvori potvrđuju nadanja Bosanaca i Hercegovaca iz ovog dijela svijeta da će, upravo u Arizoni, iz Sjedinjenih Američkih Država, bivši premijer RBiH, a kasnije i član Predsjedništva BiH, potvrditi svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegoviner na izborima naredne godine!

U ovom kontekstu i podsjećanje na najavu  iz izvora bliskih bosanskim i bošnjačkim organizacijama i instutucijama u Americi, koju je prije nepunu godinu objavio  Kliker.info, da će dijaspora imati svoga kandidata na pomenutim izborima.

Silajdžićev aktivni povratak u politiku i moguća kandidatura za Predsjedništvo BiH,  prema našim izvorima je nagovještena nedavnim velikim intervjuom za portal Depo.ba,  gdje je naznačio svoju viziju bogate i uspješne BiH.

Pored toga, njegova  sve izvjesnija kandidatura je, kažu, motivisana i saznanjima da će se u utrku za Predsjedništvo BiH, po svemu sudeći, uključiti i Milorad Dodik te njegov politički istomišljenik Dragan Čović.

(Autor je bosanskohercegovački novinar koji živi i radi u SAD-u, urednik je portala Kliker.info)

Back to top button