Detalji požara na Alipašinom Polju: Plinska boca pala i planula, Rasim dekom pokušao ugasiti vatru

Iako još nema zvaničnih podataka o uzrocima požara, stanari zgrade u ulici Ante Babića na broju 5 u naselju Alipašino Polje pričaju kako je vatra izbila nakon što je njihov komšija sa četvrtog sprata pokušao da na maloj plinskoj boci napravi večeru.

 

 

FOTO: J. BRUTUS

FOTO: J. BRUTUS

FOTO: J. BRUTUS

Jasmin Halilović, koji stanuje na prvom spratu zgrade, kazao je kako je komšija Rasim, koji živi tri sprata iznad njega pokušao da na maloj plinskoj boci napravi večeru.

– Ta je boca pala i došlo je do zapaljivanja stana. Vidite šta je napravio, veliki problem u cijeloj zgradi. Mnogo komšija se gušilo, pružao sam pomoć koliko sam mogao. Požar se sa četvrtog sprata proširilo dalje. Prvih četvero povrijeđenih je bilo u kritičnom stanju i odvezla ih je Hitna – kazao je Halilović.

Dodao je kako je komšija Rasim, navodno, kada je vidio da mu gori u stanu, dekom pokušao ugasiti vatru, te da je i on tom prilikom zadobio opekotine po ruci, nakon čega je izašao iz stana.

Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu promatrali šta se dešava. Veliki broj njih bio je bukvalno crn od dima, te je prilazio kolima Hitne pomoći i medicinarima tražeći pomoć. Među njima je bilo i male djece te beba, ali i starijih osoba.

 

Pričaju nam kako su oni koji žive na višim spratovima, kada su vidjeli da haustorom kulja crni dim, panično počeli bježati i istrčavati iz zgrade. Najstrašnije je, kažu, bilo kada su stakla na stanovima iznad onog zapaljenog počela pucati i lomiti se, najvjerovatnije usljed visoke temperature, te padati po cesti.

 

Policija i vatrogasci su, kako smo se uvjerili na mjestu događaja, profesionalno obavili svoj posao, te sve vrijeme, zajedno sa ljekarima Hitne pomoći, pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna. U ovakvim situacijama mogla se vidjeti i solidarnost među stanarima, koji su sa svojim komšijama dijelili jakne i kapute, kako bi se zagrijali.

 

Policija je cijelo područje oko zgrade ogradila žutom trakom, a vatrogasci će, kako nam je kazao Kovač, na mjestu događaja ostati do jutra radi predostrožnosti i kako bi osigurali da vatra ponovo ne izbije. Tačan uzrok požara bit će poznat narednih dana, nakon što se obave potrebna vještačenja.

Izvor: Faktor
Back to top button