Jedinstveni fenomen u svijetu fudbala: Na SP u Rusiji strategiju s klupe vodiće tri Bosanca i jedan Hercegovac

Sinoć je Livnjak Zlatko Dalić ostvario zacrtano remiziravši u Pireju protiv uvijek neugodne Grčke i na taj način svoj tim odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

slobodna_bosna_1

Dalić je svojevremeno nastupao za mostarske Rođene, a za crvenu boju živio je i još i danas živi i legendarni Vahid Halilhodžić. Nekadašnji killer iz Jablanice, s uspjehom je vodio reprezentaciju iz zemlje izlazećeg sunca, nastavivši tamo gdje je nekoć stao neponovljivi Ivica Osim.

Upravo je Vaha prvi među Bosancima i Hercegovcima sa svojim Japanom osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nakon njega isto je pošlo za rukom i istočnim susjedima, u čijem je stručnom stožeru sjedio Mladen Krstajić. Dijete Čelika, rođeni Zeničanin, nakon naprasnog otkaza Slavoljubu Muslinu sjeo je na vruću stolicu reprezentacije Srbije, no iako nije izvjesno da će u njoj i ostati, Krstajić bi ipak mogao biti treći Bosanac na Mundijalu.

Sinoć oko 21 sat glavna tema svih medija u Švicarskoj bio je naš Vladimir Petković. Taj je Sarajlija, nekadašnji trener rimskog Lazija, s reprezentacijom Švicarske ostvario historijski plasman na SP u Rusiji, prvenstveno zahvaljujući svojom pametnom taktikom i smirenošću, uostalom nije džaba zaradio nadimak Vlado Ledeni.

slobodna_bosna_2

Na žalost „Zmajevi“ nisu ostvarili drugi plasman na Svjetsko prvenstvo u historiji, no cijeli fudbalski svijet skida kapu Bosnacima i Hercegovcima, jer niti jedna zemlja na svijetu nema što Bosna imade.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

 

Back to top button