Uhapšeni saudijski princ Velid ibn Talala pokušao samoubistvo u zatvoru

Saudijski milijarder princ Velid ibn Talala pokušao je izvršiti samoubistvo rezanjem vena u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, gdje se nalazi zatočen sa grupom prinčeva i utjecajnih biznismena i političara, a život mu je spašen brzom intervencijom ljekara, objavio je Keshkol, anonimni Twitter profil poznat po objavljivanju brojnih zakulisnih radnji u vezi bliskoistočnih političkih aktera. Prema izvoru na koji se Keshkol poziva, nakon ovog incidenta iz prostorija u kojima se nalaze zatočenici uklonjeni su svi predmeti osim kreveta i posteljine za spavanje.
Isti izvor potvrđuje da je Velid ibn Talal izložen fizičkom maltretiranju, dok se za princa Mutiba ibn Abdullaha, bivšeg ministra Nacionalne garde navodi da je zatočen pod optužbom da je pepeljarom udario jednog vojnika dok je bio ministar.
Keshkol navodi da prijestolonasljednik Muhammed ibn Selman svakog dana provodi vrijeme u hotelu i lično nadzire istražni proces, te da se fizička maltretiranja prinčeva provode po njegovom naređenju, iako se on prema prinčevima ophodi s poštovanjem.
Keshkol je, također, objavio da su danas uhapšeni šejh Salih el-Hebedan, upravnik vakufa čuvenog filantropa, saudijskog milijardera Sulejmana Radžihija, te Abdullah, sin Sulejmana Radžihija, i imam džamije Radžihi u Mekki. Sva trojica su, također, odvedena u hotel Ritz-Carlton.
Pripremio: Abdullah Nasup

Back to top button