Izetbegović u Mostaru: Na tvrde i bezobrazne prijetnje nema mehkih odgovora

 Foto: Klix.ba
Akademija je evocirala uspomene na teške ratne dana, vrijeme organizovanja 4. Korpusa, prisjećanje na heroje odbrane, a upriličen je i defile zastava koje su nosila djeca šehida.

Bakir Izetbegović kazao je u uvodu da nikada neće izblijediti sjećanja na branioce Bosne i Hercegovine.

“Ima ta riječ koja opisuje našu borbu i rahmetli Alija je kazao da je to ‘Čudo bosanskog otpora’, malo prejaka i pretenciozna riječ. Međutim njoj jednostavno nema alternative. Maloprije sjedeći s Lovcem, kaže da je s jednim uglednim strancem razgovarao o odbrani BiH, pa ga čovjek pitao da mu objasnio kako smo se to mi odbranili, a Lovac mu nije mogao objasniti, jer je to neobjašnjiva stvar”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović, govoreći o ratu kazao da je dan kad je srušen Stari most u Mostaru bio samo dno rata.

“Svi su bili protiv nas, čak i neki Bošnjaci u Krajini, potpuno smo biti odvojeni od svijeta, pravo čudo. Ljuti me zato, što to herojsko vrijeme ne prepoznaju, što se trude da zaborave. Izazvao sam reakciju naših filmadžija koji dobijaju oskare po svijetu, zlatne medvjede i svaka im čast. Samo kako primijete da u našem narodu ima svega i švercera i neljudi, a ne primjete heroje, kako ne primjete Hujku. Zar to nije vrijedna priča za jedan film”, zapitao se Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako ne mogu samo političari, imami i borci odbraniti ovu zemlju, potrebni su intelektualci, pisci, umjetnici, filmadžije da temeljito i aktivno obrade svijest ovog naroda i isprave mu kičmu.

“Nema naroda na svijetu koji je doživio ono što je naš narod doživio i da na ovakav način odgovori na zločine. Tu je naša moralna pobjeda koji pokušavaju da kroz vrijeme uzmu. Dvije su poruke bitne neprijateljima ove zemlje odavede iz Mostara. Jedno je da mogu potpuno srušiti ovaj grad i da neće završiti posao. Druga poruka, možete srušiti, ali mi ćemo napraviti ponovo”, kazao je Bakir Izetbegović.

Borba za jedinstveni Mostar nije još završena, nastavio je Izetbegović, ono što danas možemo obećati je da ćemo se i dalje boriti za ono za šta se borio Hujka i njegovi saborci.

“Mostar će biti jedinstven, bosanski, hercegovački i evropski i svjetski grad. Ujedinit će ga Mostarci bez obzira kojem narodu pripadali i neće biti poraženi u ovom gradu ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi, neće pobjediti ni srpske i hrvatske vojske kad se ujedine protiv Bošnjaka, neće Hrvati nadjačati Bošnjake i neće Bošnjaci nadjačati Hrvate. Nadjačat će normalni i dobri ljudi iz svih ovih korpusa”, nastavio je Izetbegović svoje obraćanje.

Ono što su neprijatelji u ratu nisu uspjeli napraviti, neće kaže Izetbegović ni danas, perfidnim političkim igrama.

“Slomili su zube na 4. Korpusu, a slomit će zube i u nadmetanju s nama u miru, prije ili kasnije će odustati. Bit će proslava paradržava, bit će nagrađivanja zločinaca, biti će pompeznih dočekivanja ratnih zločinaca kad se budu vraćali iz Haga, biti će pokušaja da se nas natjera na šutnju, iduća godina će biti teška. Međunarodna zajednica se pasivizirala i sad neki misle da mogu mirnodobskim sredstvima završiti ratne ciljeve”, kazao je Bakir Izetbgović.

Dejtonski sporazum je kao betonski okvir, kazao je dalje Izetbegović, ne mogu mu ništa, jedino da narod pomaknu, a to se ne smije dopustiti.

“Nema na tvrde i bezobrazne prijetnje, mehkih odgovora. Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu BiH, ako misle da mogu podijeliti Mostar, …, onda ću im ja danas odgovoriti, dobit će konflikt, dobit će rat, dobit će odgovor. Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti”, ustvrdio je Izetbegović.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f