Procurilo ime novog selektora fudbalske reprezentacije BiH!

Fudbalski savez BiH
Fudbalski savez BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zvanično je bez selektora nakon što je odlučeno da saradnja neće biti nastavljena s Mehmedom Baždarevićem koji nije uspio odvesti Zmajeve na velika takmičenja u posljednja dva kvalifikacijskog ciklusa.

Mnogo imena bilo je u opticaju posljednjih nekoliko sedmica, a stručna komisija na čelu sa Zvjezdanom Misimovićem obavila je razgovore sa brojnim potencijalnim kandidatima. Od početka sapunice najviše se spekulisalo sa dva imena: Mehom Kodrom i Amarom Osimom.

No sve su prilike da će ovaj drugi dobiti šansu da povede bh. reprezentaciju u nove kvalifikacije. Tu informaciju je za portal BHDijaspora.net potvrdio izvor za Saveza uz naglasak da Kodro nije bio suviše zainteresovan za posao.

Njemu na klupskom planu ide jako dobro i nema namjeru da mijenja sredinu dok je Amar Osim slobodan i spreman da nakon nekoliko godina nagađanja da je upravo on pravo rješenje, konačno zauzme ovu poziciju.

Sve bi trebalo biti i zvanično objavljeno do kraja godine mada je sve poznato, čeka se samo da predsjednik Saveza Dino Begić zvanično saopšti odluku. Osim će dakle biti novi selektor reprezentacije i mi mu želimo mnogo sreće u budućnosti.

Trenerska karijera Amara Osima je počela u FK Željezničar gdje je 2001. godine postao šef stručnog štaba prvog tima. Sa FK Željezničarom je osvojio dva državna prvenstva u sezonama 2000/2001. i 2001/2002, kao i dva državna kupa 2001. i 2003. godine.

Nakon toga odlazi u Japan kao asistent svome ocu, Ivici Osimu, u JEF Unitedu, gdje nakon odlaska Ivice Osima postaje prvi trener. 2006. sa JEF Unitedom osvaja japanski liga kup.

Godine 2009. Amar Osim ponovo postaje trener FK Željezničar sa kojim iste sezone, 2009/2010 osvaja Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Nakon toga, Amar osvaja još dva državna prvenstva u sezonama 2011/2012. i 2012/2013, te dva nova kupa 2011. i 2012. godine.

2014. Amar Osim odlazi u Katar, gdje se zadržava dvije godine na klupi Al Kharaitiyata. Trenutno je bez angažmana što je još jedan dodatni plus za Savez koji ima čist put za potpis ugovora sa sinom legendarnog Ivice Osima.

Bhdijaspora.net

Back to top button