Vučić zove Govedaricu u Beograd: Lider SDS-a pod pritiskom da napusti vlast

Iako su predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i ostali lideri Saveza za promjene javno poručili kako njihovi predstavnici neće napustiti institucije Bosne i Hercegovine, promjena ovog stava pokušava se izlobirati u Beogradu.
Naime, kako navodi portal Vijesti.ba, izvor blizak Savezu za promjene tvrdi da je Vukota Govedarica dobio poziv na sastanak u Beograd od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naš izvor kaže da je nakon rezolutnog stava Govedarice da Srbi neće napuštati institucije BIH, Milorad Dodik od Vučića tražio da izvrši dodatni pritisak na lidera SDS-a te ga ubijedi da posluša Dodikov zahtjev.

S druge strane, Vučićev interes je da regionu ali i međunarodnoj zajednici dokaže da je njegov stav presudan u odlukama političkih lidera iz Republike Srpske.

Hoće li lider SDS-a ostati pri svom stavu i očuvati stabilnost ili će ga promijeniti i doprinijeti još većoj kulminaciji krize nastale harangom iz Srbije nakon lažno prenesenih izjava člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića iz intervjua za DW, znaće se već početkom naredne sedmice kada bi sastanak Vučića i Govedarice trebao biti održan.

Svjedoci smo da i Fahrudin Radončić ovih dana kreće u totalnu destabilizaciju vlasti na federalnom i državnom nivou. U politici se ništa ne događa tek onako, sve ima svoju pozadinu. Zanimljivo je da Radončić napušta vlast u Federaciji BiH u vrijeme kada Milorad Dodik uz pomoć Aleksandra Vučića pokušava potpuno blokirati vlast na državnom nivou ( SBB u Parlamentu BiH igra već po notama SNSD-a, a najava Fahrudina Radončića da će povući ministra iz Viječa ministara BiH je moguće ispunjenje Dodikovih želja). Vjerovatno ćemo brzo dobiti odgovore na dilemu da li je i Fahrudin Radončić dio navedenih Dodikovih – Vučićevih spletki protiv BiH.

(Vijesti.ba / Saff)

Back to top button