Roditeljska pažnja: Šta gledaju naša djeca na YouTube?

Amir Hadžić, jedan od poznatijih balkanskih youtubera, u skoro svakom svom prilogu vrijeđa bošnjački narod, vjernike muslimane i islam kao vjeru. Za njega je Bošnjak onaj koji ništa tuđe ne poštuje, “drogira se, puši, olajava, omalovažava, pije alkohol, ali svinjetinu ne mezi”. Vrijeđajući temelje islamskog vjerovanja, Hadžić ide i toliko daleko u pokušaju da bude sarkastičan da izmišlja Allahove riječi, pa kaže: “Lijepo je dragi Allah rek'o: ‘Zabranjujem vam da mezite svinjetinu dok pijete alkohol'”

Piše:  Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

U Sarajevu će se krajem novembra održati treći “Balkan Tube Fest”, koji će okupiti najpoznatije balkanske youtubere i njihove fanove. Prethodna dva festivala održana su u Beogradu: na prvom se okupilo više od 5.000 posjetilaca, a na drugom čak 12.000. Brojevi govore da scena YouTubea iz dana u dan postaje sve popularnija. Ujedno, to je, osim zabave, i oblik zarade, a najpopularniji svjetski youtuberi zarađuju godišnje milione dolara. Iako pojedini youtuberi s Balkana, radeći ovaj posao, prehranjuju svoje porodice, oni ne zarađuju toliko dobro kako je to slučaj u zapadnim zemljama, ali je ipak svakim danom sve više onih koji se pokušavaju pronaći na ovoj sceni.

Postoje youtuberi koji humorom i skečevima zabavljaju one koji ih prate. Bude i onih što dijele korisne informacije, savjete u vezi s kuhanjem, novosti iz tehnologije, autoindustrije, mode i slično. Na prvi pogled sve izgleda kao još jedna dobra strana interneta, u ovom slučaju YouTube servisa. Dosta je i onih youtubera koji komentiraju popularne igrice dok ih igraju, zadobijajući time pažnju ljubitelja ove vrste zabave. Ima i onih koji svoju popularnost iskorištavaju za pokretanje humanitarnih apela, što je također pozitivna strana ove priče.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Back to top button