U RS-U ĆE BITI IZGRAĐENO 1.000 STAMBENIH JEDINICA ZA IZBJEGLE I RASELJENE

U RS-U ĆE BITI IZGRAĐENO 1.000 STAMBENIH JEDINICA ZA IZBJEGLE I RASELJENE

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš prisustvuje danas u Parizu sjednici Upravnog odbora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, na kojoj će se raspravljati o izazovima, očekivanjima i održivosti ovog programa.

Bit će riječi i o narednim koracima i vremenskim rokovima, kao i o potprojektu BH6, u okviru kojeg je planirano da se zbrine još 600 porodica na cijeloj teritoriji BiH.

 

Do sada je u BiH odobreno pet potprojekata, kroz koje će samo na teritoriji RS-a biti izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica, što je od velikog značaja za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica.

 

Implementator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na prostoru RS je, kako se podsjeća u saopćenju, Ministarstvo ѕa izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

 

Vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u koji su uključene Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH iznosi 1,2 milijarde maraka, od čega će za projekte u BiH biti izdvojeno više od 200 miliona maraka.

 

Sredstva za realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja osigurali su donatori, od kojih je najveći EU s učešćem od 450 miliona maraka, zatim slijede SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska, kao i druge zemlje donatori.

 

Podršku u realizaciji ovog projekta pružili su i UNHCR, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope.

 

IB.com/Hayat/Foto: Arhiv

Back to top button