Ubica u vlasnika noćnog kluba sasuo pet hitaca: ”Priznajem, likvidirao sam ga…”

Likvidaciju Stipana Ivića, vlasnika noćnog kluba Element, kojeg je satima vrebao prije nego što je u njega ispucao pet metaka, priznao je danas na sudu optuženi Mirko Marić. Iako se očekivalo da će Marić, koji je još tokom istrage priznao ubistvo, iznijeti i pred sudskom vijećem svoju verziju događaja, odlučio je obranu dati na kraju dokaznog postupka.
Priznao ubistvo Priznajem, ubio sam Stipana Ivića, odbranu ću iznijeti na kraju – kratko je rekao Marić, dok je njegov advokat Velimir Došen u uvodnom govoru najavio da će okolnosno objasniti zašto je to počinio.

Branitelj je tek dao naslutiti kako je moguće da su i zdravstveni razlozi utjecali na Marićevo ponašanje. Naime, kako boluje od dijabetesa Marić je u vrijeme ubistva imao razinu šećera u krvi 9.1, što je prema braniteljevim riječima imalo posljedice na njegov psihičko stanje, prenosi net.hr. Ova razina šećera utječe i na uračunljivost bolesne osobe – naglasio je advokat Došen i dodao:

– Smatram da je tokom kombiniranog toksikološko-psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja napravljen propust. Vještaci su trebali utvrditi u kojoj je mjeri šećer utjecao na njegovo psihičko stanje jer je uzimao i alkohol i drogu – završio je.

Branitelj je zato najavio da će u nastavku procesa dokazati kako na strani njegova klijenta postoje mnoge olakotne okolosti. One će, uvjeren je, utjecati i na blažu kaznu. Ozljedama podlegao osam dana nakon pucnjave
Prema optužnici, Marić je 7. maja 2017. godine u 2.53 sati pucao u Ivića ispred noćnog kluba Element u Cesarićevoj u Zagrebu. Ozljedama glave Ivić je podlegao 15. maja u bolnici Sestara milosrdnica.

Back to top button