Nasmrt izbodeni muškarac 40 minuta zvao hitnu pomoć: Molim vas, ostanite još malo na liniji!

Pol Milea (Paul, 36) iz Liverpula nazvao je 17. jula ove godine tamošnji broj za hitne slučajeve 999 i očajnički zavapio u slušalicu: “Izboden sam, umrijet ću”. Nažalost, na kraju je i umro jer je, krvareći na ulici usred noći četrdesetak minuta čekao da mu neko odgovori na poziv.

Nakon što ga je operater preusmjerio na hitnu pomoć, neprestano je slušao snimljenu poruku koja je na njegove vapaje hladno ponavljala “Ostanite na liniji”. U tamošnjoj Hitnoj pomoći tvrde, pak, da su reagirali na vrijeme i da mu je prva pomoć pružena već osam minuta nakon poziva, piše “Dail Mail”.

Najmanje 12 puta ponovio da umire
Milea, oca dvoje djece, na ulici je nožem ubo 36-godišnji Filipa Danijelsa (Philip Daniels), koji ga je prethodno napao optuživši ga da je u vezi s njegovom trudnom djevojkom ispred čije kuće se zločin i dogodio. Danijels se na sudu branio tvrdeći da je Milea ubo u samoobrani. No, ubodenog ga je ostavio u pustoj ulici. Sve se odigralo oko 23 sata.

Transkript poziva koji je ranjeni Milea uputio objavljen je tokom ovosedmičnog suđenja Danijelsu. On je prvi puta nazvao hitnu pomoć u 23.10 i prema transkriptu čak je 12 puta ponovio da umire. Kada je napokon dobio vezu s operaterom ovaj mu je rekao da su trenutno zatrpani pozivima i da će mu odgovoriti na poziv najbrže što budu mogli. Potom je ponovo čuo snimljeni glas koji mu je ponavljao: “Ostanite na liniji”.

Portparol bolnice tvrdi, pak, da je poziv primljen u 23.30 (vjerojatno je prethodnih 20 minuta ranjeni slušao snimljenu poruku čekajući da mu se neko javi) te da je prvi bolničar stigao na mjesto zločina u roku od osam minuta, a šest minuta kasnije i četveročlana ekipa hitne pomoći.Ubojica osuđen na 22 godine zatvora
– Poziv je ocijenjen kao najveći prioritet i na lice mjesta odmah smo poslali ekipu – rekao je portparol bolnice.

– Na licu mjesta pružili smo pomoć unesrećenom, a zatim ga u 23:55 prevezli u bolnicu. Znamo da čekanje pomoći može biti frustrirajuće, pa kad je hitna telefonska linija preopterećena, emitira se automatska poruka pozivatelju kako bi znao da će mu se neko javiti ako ostane na vezi – pojasnili su predstavnici bolnice.

Inače, ubojicu Danijelsa sud je osudio na 22 godine zatvora, dok je njegova sestra Kimberli Danijels (Kimberley Daniels) priznala pred sudom da mu je pomagala u zločinu te je osuđena na godinu dana zatvora.

Ona mu je oprala zakrvavljenu odjeću i odvela ga kod firzera da ga ošiša kako ga eventualni svjedoci ne bi prepoznali.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f