Gotovo je: Konačno poznato ko će biti novi selektor fudbalske reprezentacije BiH!

Sve je poznato! Dobro, ne baš sve, ali skoro sve. Izvršni odbor je potvrdio: fudbalski savez je odlučio pa će za novog selektora izabrati jednog od dva preostala kandidata! To su dakle Amar Osim i Robert Prosinečki!

BHDijaspora.net je i ranije nekoliko puta pisala da je Amar Osim vjerovatno novi selektor, a naša pisanja potvrđena su i danas. Osim je favorit prije svega zbog realnog ugovora koji traži: bez mnogo novca.

Njemu je izazov činjenica da napravi taj iskorak u karijeri jer dosad nije imao tako velike i krupne zalogaje što se baš i ne može kazati za Prosinečkog koji je dosad trenirao neke velike klubove i reprezentaciju Azerbejdžana.

No kako rekosmo, Osimovi zahtjevi su mnogo realniji pa je skoro sigurno da će on voditi Zmajeve u narednim ciklusima za velika takmičenja.

Trenerska karijera Amara Osima je počela u FK Željezničar gdje je 2001. godine postao šef stručnog štaba prvog tima. Sa FK Željezničarom je osvojio dva državna prvenstva u sezonama 2000/2001. i 2001/2002, kao i dva državna kupa 2001. i 2003. godine.
Nakon toga odlazi u Japan kao asistent svome ocu, Ivici Osimu, u JEF Unitedu, gdje nakon odlaska Ivice Osima postaje prvi trener. 2006. sa JEF Unitedom osvaja japanski liga kup.

Godine 2009. Amar Osim ponovo postaje trener FK Željezničar sa kojim iste sezone, 2009/2010 osvaja Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Nakon toga, Amar osvaja još dva državna prvenstva u sezonama 2011/2012. i 2012/2013, te dva nova kupa 2011. i 2012. godine.

2014. Amar Osim odlazi u Katar, gdje se zadržava dvije godine na klupi Al Kharaitiyata. Trenutno je bez angažmana što je još jedan dodatni plus za Savez koji ima čist put za potpis ugovora sa sinom legendarnog Ivice Osima. Novom selektoru želimo puno sreće.

Bhdijaspora.net

Back to top button