Nermin Nikšić za “Blic”: “Milorad Dodik je uvijek držao do svoje riječi”

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, govorio je za beogradski “Blic” o ambicijama svoje stranke na predstojećim izborima, pojačanom angažmanu u Republici Srpskoj, te o susretu sa Miloradom Dodikom, predsjednikom manjeg bh. entiteta.

“O tom sastanku se puno spekuliše”, rekao je Nikšić i nastavio:

“Nas dvojica smo u vrijeme kada sam bio na čelu Vlade Federacije imali dobru saradnju. Ja entitet RS doživljavam kao dio BiH i učinio bih sve da ovdje bude dobro, isto kao što želim u FBiH. Nismo razgovarali o izborima, ni o bilo kakvim koalicijama. U Banja Luku sam došao sa ubjeđenjem da je korektno da Dodika, kao čovjeka, upoznam o onome što će se dešavati i da SDP ima namjeru da ovdje ozbiljno djeluje. Potrebna nam je takva politička kultura dijaloga, da nemamo međusobnih podmetanja i da se držimo riječi. Moje iskustvo iz razgovora sa Dodikom je takvo da smo se uvijek držali dogovorenog”.

Na pitanje da li će SDP i DF imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH i da li će to biti Željko Komšić, Nikšić je odgovorio:

“Postoji nekoliko varijanti i to je jedno od ključnih pitanja. Još nismo izdefinisali šta će da bude. Postoji varijanta da imamo samo jednog kandidata za Federaciju BiH, pa sve do toga da imamo sva tri kandidata za Predsjedništvo, na području cijele BiH. Ništa vam ne krijem. to je pitanje oko koga ćemo voditi ozbiljne rasprave i analize”.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Back to top button