Posljedice jakog vjetra u BiH: Srušen krov i prekidi u napajanju električnom energijom

Arhiv / Vijesti.ba

Jak vjetar zahvatio je u srijedu naveče veći dio Bosne i Hercegovine i izazvao manje materijalne štete.
Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, potvrdio je da juče i sinoć nije zabilježena velika materijalna šteta niti neki značajniji problemi.

“U pojedinim mjestima u Krajini bilo je kratkotrajnog prekida električne energije. U sarajevskom naselju Vogošća došlo je do rušenja krova jedne vikendice. Nije bilo nikoga u objektu tako da nije bilo povrijeđenih. Nije bilo nikakve štete druge osim te na krovu”, pojasnio je Solak.

Prema njegovim riječima, ekipe su na terenu.

“U ostalim dijelovima zemlje sve je uredu”, dodao je Solak.

Na području Republike Srpske vjetar koji je duvao tokom noći nije izazvao veću štetu. Prema podacima iz Republičke uprave civilne zaštite RS, u nekolicini mjesta došlo je do nestanka električne energije.

“Radnici elektrodistribucija su na terenu i trude se da što prije otklone kvarove”, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) izdao je narandžasto upozorenje za period od 27. do 28. decembra. Upozorenje se odnosi na jake i olujne udare vjetra južnog smjera koje će zahvatiti veći dio zemlje, osim sjevera i sjeveroistoka Bosne. Očekivani udari juga kretat će se brzinom od 55 do 80 kilometara na sat.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button