Sebija Izetbegović: Moj kabinet ima samo šest uposlenika, ostvarene su uštede od 600.000 KM godišnje

Foto: Klix.ba / Vijesti.ba

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović predstavila je na današnjem skupu, koji je prema njenom osobnom priznanju dobio neobično veliku medijsku pažnju, rezultate rada te institucije.
“Mi želimo brže i kvalitetnije pružiti zdravstvenu uslugu za naše pacijente, želimo skratiti put od trenutka kad se pacijent razboli do konačnog izlječenja, želimo poboljšati uslove rada i plaćanja svih naših uposlenika, želimo strateške edukacije”, kazala je Izetbegović.

Napomenula je da rade na zanavljanju opreme i da je za njih izuzetno važno da za sve veći broj oboljenja od malignih bolesti Klinički centar ima dva linearna akceleratora.

“Stalno ćemo vršiti reorganizaciju u cilju ostvarivanja boljih efekata poslovanja. U januaru 2016. godine KCUS je imao 3.637 uposlenih, a u ovom trenutku imamo 3.397 uposlenih. U januaru 2016. godine Kabinet generalnog direktora imao je 22 uposlenika, oni su imali devet direktora disciplina, 58 organizacionih jedinica i 553 šefa. Moj kabinet ima samo šest uposlenika, osam direktora discipline, 43 organizacione jedinice i 342 šefa. Smanjenjem broja članova kabineta ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 600 hiljada KM”, rekla je Izetbegović.

Istakla je da je u Klinički centar primljeno 50 ljekara specijalista.

“Primljeno je 45 specijalizanata i 46 medicinskih sestara. Dugovanja po osnovu sudskih sporova iznosila su 4 miliona. Obaveze su na kraju 2015. godine iznosile blizu 100 miliona KM, a obaveze na današnji dan iznose 35 miliona KM”, navela je direktorica KCUS-a.

Istakla je da su imali loš odnos s određenim dobavljačima i bili smo bukvalno ucijenjeni da nabavljamo opremu od njih.

“Naslijedili smo dva magneta iz 2005. godine, a pitanje je da li je opravdano ulagati u tako staru opremu. CT nabavljen 2009. godine pokvaren je 2016. godine i potrebno je uložiti mnogo sredstava”, kazala je Izetbegović.

Dodala je da menadžment stalno provodi kontrole u cilju ostvarivanja ušteda.

“Radimo na striktnom poštivanju finansijskog plana, povećanju prihoda domicilnog i ostalih zavoda, racionalizaciji troškova materijala, upućivanju pacijenata na prethodnu obradu u registrovanim ustanovama”, rekla je Izetbegović.

Dodala je da je u saglasnosti s Ministarstvom zdravstva urađena reorganizacija KUM-a.

“Opća bolnica nije radila urgentne usluge, dok je kod nas troje specijalista radilo svakodnevno. Ono što smo mi tim dogovorom pokušali napraviti jeste da ravnomjerno rasporedimo posao i spriječimo pojavljivanja medicinske greške”, istakla je.

Prema njenim riječima, izgradnja Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju je u njihovom planu, u saradnji s Općinom Centar.

“Stvarat ćemo uslove za izgradnju parking prostora za uposlenike centra, pacijente i okolne stanare. Trebalo bi da napravimo obdanište za djecu uposlenika. Mi ćemo biti u prilici da se naši pedijatri brinu za zdravstveno stanje naše djece. Od naših pedijatara nema boljih, što jest’-jest'”, rekla je Izetbegović.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Back to top button