Srebreničanin koji živi u Austriji Safiji i Jusufu ugrijao dom

Nakon što je “Dnevni avaz” prije desetak dana pisao o teškom životu bračnog para Safije (71) i Jusufa Kabilovića (75), koji od 320 KM penzije žive u zgradi socijalnog stanovanja u Potočarima kod Srebrenice, javili su se dobri ljudi da pomognu ovim starcima.

Safija i Jusuf od skromne penzije izdvajaju 150 KM za lijekove, 110 maraka za režije, a ostalo za najosnovnije potrepštine. Najviše su se pribojavali kako prezimiti, jer tri metra drva, koliko su mogli kupiti, nije im dovoljno pa štede i ne lože po cijeli dan.

Ali, zahvaljujući pisanju “Avaza”, toplina je stigla u dom, ali i u srca Kabilovića. Ovom bračnom paru pet metara kvalitetnih bukovih drva kupio je Refik Zejnilović, koji živi i radi u Austriji, a inače je iz srebreničkog sela Poznanovići.

– Prije dva dana, na moj broj mobitela, koji je objavljen u novinama, nazvao me je Selvedin Atić, vlasnik firme iz Srebrenice, koja se bavi sječom i prodajom drva. Pitao me je gdje da istovari pet metara drva. U tom trenutku nisam se mogao snaći te sam mu odgovorio da meni drva trebaju, ali da nemam novca da ih platim. Rekao mi je da to nije moja briga. Dogovorili smo se i drva su nakon sat bila istovarena ispred zgrade – s osmijehom govori Kabilović.

Iako su narušenog zdravlja i u poodmaklim godinama, Safija i Jusuf drva su počeli smještati ispod terase zgrade u kojoj žive. Vidjevši to, u pomoć su im priskočile komšije pa su drva brzo sklonjena, a komšije će ih ovih dana isjeći i složiti.

Nekad je bilo svega…

Dok ih je zdravlje služilo Kabilovići su boravili u montažnoj kućici i obrađivali zemlju u Trubarima, Safijinom rodnom selu. Kažu, imali su svega – hrane, stoke, kokoši. Godine su ih stigle, zdravlje je počelo izdavati, a oni su bili sami u planinskom selu.

Općina Srebrenica ustupila im je zbog toga garsonijeru u zgradi socijalnog stanovanja u Potočarima. Kabilovići imaju sina u izbjegličkom naselju kod Banovića. Kažu da je bolestan, nigdje ne radi pa ne može izdržavati ni svoju porodicu, a kamoli da pomogne roditeljima.

Avaz.ba

Back to top button