Ko sve neće doći na Dodikovu proslavu: Vučić i Brnabić predvode dugu listu

Veličanstveno će biti u Banjoj Luci 9. januara. Tako barem kaže predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, najavljujući obilježavanje neustavnog praznika “dana RS-a”.

RS je država, ponovio je po ko zna koji put predsjednik tog entiteta. Koliko njegov subjektivni doživljaj entiteta kojim predsjedava i značaj neustavnog praznika kojeg obilježava dijele međunarodni zvaničnici, pokazuje lista gostiju koji su potvrdili prisustvo “veličanstvenoj ceremoniji” u Banjoj Luci.

Na toj listi nije predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. On ni ove godine neće doći na Trg Krajine, a ostat će upražnjeno i mjesto koje bi domaćini rado rezervisali za premijerku Anu Brnabić. Dodik je, kako to nerijetko napomene, zagledan u Srbiju. Zagledao se i danas, ne bi li s druge strane rijeke Drine vidio, ako ništa, ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića kako putuje na veličanstveno obilježavanje “dana RS-a”. Međutim, Dačiću ni traga. Ostaje, kažu iz njegovog kabineta, u Beogradu.

Doći će Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ali i Tomislav Nikolić, ovaj put u svojstvu predsjednika Nacionalnog vijeća za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Tom prilikom će Dodik ovom srbijanskom proizvođaču rakije uručiti posebno odlikovanje za doprinos razvoju RS-a.

U listu međunarodnih zvaničnika koji 9. januara neće biti u Banjoj Luci “upisali” su se svi regionalni i svjetski lideri i zvaničnici te strani ambasadori u BiH, uz izuzetak ruskog ambasadora. Novinska agencija Srna je obradovala javnost informacijom da će veličanstvenu proslavu svojim prisustvom uveličati i delegacija Južne Osetije, predvođena predsjednikom Anatolyjem Bibilovom. On će se sastati sa Dodikom te će tom prilikom potpisati protokol o saradnji Južne Osetije i RS-a. SNSD će kompenzirati isključenje iz Socijalističke internacionale potpisivanjem sporazuma o saradnji sa partijom Jedinstvena Osetija. Južna Osetija je, podsjećanja radi, samoproglašena republika unutar međunarodno priznate Gruzije. Priznale su je samo Rusija, Nikaragva, Venecuela i Nauru.

Delegaciji Južne Osetije pozavidjet će međunarodni zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora koji sutra neće imati priliku uživati u svečanom defileu članova Lovačkog saveza RS-a i čuvara iz KPZ-a Banja Luka. Takvi veličanstveni događaji se, ipak, nemaju priliku vidjeti svaki dan.

Izvor: Faktor

Back to top button