Burna rasprava Salkića i Stevandića u studiju N1 o Danu RS: “Na projekat stvaranja RS pečat su dali sudovi u BiH i Haški tribunal”

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić gostovao je danas u okviru Dana uživo gdje komentarisao obilježavanje Dana RS, a u program se uključio i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.
salkic
Salkić je poručio da je Dan RS neustavan, te da je zabranjen od Ustavnog suda BiH, a to ima posebnu historijsku važnost za Bošnjake.

“Kada govorimo o Danu RS on je u ovom trenutku neustavan dan, termin 9. januar je zabranjen od strane Ustavnog suda, Venecijanska komisija je također iznijela slično mišljenja. Historijski važno za naš Bošnjake je ta skupština 9. januara nakon koje je uslijedilo provođenje tih ciljeva kao što su genocid, progon, etničko čišćenje nad muslimanim. Deveti januar nije bio niti će biti prihvatljiv datum za Dan tog entiteta”, kazao je Salkić.

Nenad Stevandić smatra da su danas sa ulica Banjaluke poslate najljepše poruke.

“Svi koji su danas vidjeli ulice Banjaluke vidjeli su da su poslate najljepše moguće poruke, sa ogromnim brojem gostiju. Sve je bilo prekrasno ukrašeno i žao mi je što to bilo kome smeta. Devetog januara je donesena politička odluka koja je ozvaničila stvaranje entiteta RS. Tog datuma niko nije ubijen, nismo pucali ni na čije svatove i svadbu i niko nije stradao. Taj datum je sporan jer se problematizuje entitet RS pa bi bilo koji datum mogao biti problematičan na taj način. Mi ne možemo mijenjati datum rođenja jer se on nekome ne sviđa. Danas nije zabilježen nijedan jedini incident niti ružna riječ”, istakao je.

Ramiz Salkić je kazao da je kompletno ondašnje rukovodstvo bh. entiteta RS-a osuđeno pred Haškim tribunalom.

“Historijski gledano na projekat stvaranja RS pečat su dali sudovi u BiH i Haški tribunal. Kompletno rukovodstvo tadašnje RS pred Haškim tribunalom je osuđeno za genocid. To je jasan pečat. Svi bi se trebali stidjeti devetog januara i tih ciljeva i onog što su učinili poslije toga na valorizaciji, a ne slaviti i obilježavati. Nije to baš tako sve svečano. Svečano je bilo u tih par stotina kvadrata, od Bratunca do Sarajeva je pustoš, jad i čemer. Narodu nije stalo do toga, stalo je samo onoj eliti koja se okupila danas. Poruke nisu dobronamjerne spram drugih građana i države u kojoj žive”.

Na to je Stevandić odgovorio da mu jako teško pada da sluša takve riječi.

“Jako mi je teško što ovo slušam i mislim da nije red da se ovo koristi na raspirivanje mržnje. Entitet RS je svečana na svakom svom metru, svi su gradovi okićeni. Nikada nije bilo više zastava, djece i osmjeha. Priča o tome da je neko plaćen i slično je stvarno.. Ovdje je bilo mnogo ljudi koji nemaju veze sa bilo kakvom politikom, a percipiraju RS kao svoju. To što nam je gospodin Nikolić poželio samostalnost, pa poželjeli su nam i mnogi drugi ukidanje pa smo izdržali. To je odgovor na mržnju kojom se RS zasipa”, istakao je.

Na ovakvu konstataciju, Ramiz Salkić je kazao da nijedna lijepa riječ nije izrečena tokom obilježavanja ovog dana.

“Nijednu mi lijepu riječ nismo čuli tokom obilježavanja nesutavnog dana entiteta RS. Sam predsjednik RS je poručio da je to država srpskog naroda. To nikada neće biti. Institucije RS koje su danas trebale održavati ono što piše u Ustavu, a mi nažalost imamo prisutno da je to entitet srpskog naroda gdje Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostvarii svoja prava na način koji to mogu uraditi pripadnici srpskog naroda”.

Nenad Stevandić je poručio da 9. januar nije izabran nasumično.

“Odluka se ne poštuje, jer mi 9. januar nismo izabrali nasumično. Taj dan je skupština usvojila deklaraciju kojim se definiše stvaranje entiteta RS. Je l’ ovo gospodin Salkić prijeti da Srbi neće biti većina? Molim vas lijepo, u RS postoji više Bošnjaka nego Srba u FBiH. RS je mnogo više multietičnija od FBiH. Kada se pokvare aparati u Sarajevu, prvu ponudu dobijete iz RS da vam pomognemo. Te prijetnje će vam se vratiti kao bumerang, ali nemojte da nam prljate datum koji je historijska činjenica. Gospodin Komarica je dolazio na Dan RS prije desetak godina, dolazile su i muftije. Odjednom se neko sjetio da napravi novi razdor. Vi ste pretvorili naš Dan republike u bespotrebno lijepljenje etiketa”.

Ramiz Salkić je poručio da je Stevandić “majstor zamjene teza”.

“Gospodin Stevandić je majstor zamjene teza i majstor da ubacuje spinove i pokušava iskrivljivati istinu. Stvarno je istina da je Srbima pravoslavcima 9. januar uprljan 9. januara 1992. kada su usvojeni strateški ciljevi. to je datum kojeg je zabranio Ustavni sud. Gospodin Stevandić se zakleo da će poštovati odluke Ustavnog suda”.

Nenad Stevandić:

“Danas su bili pripadnici svih nacionalnih manjina, oni svi osjećaju RS kao svoju i ona nikome nije neprijatelj i nikome ne želi zlo. Ja razumijem potrebu da neko sakuplja poene i raspiruje strasti. Ja vam upućujem poruke mira, poštovanja i da se manete ćoravog posla. Nama se ne može zabraniti deveti januar”.

Ramiz Salkić:

“Deveti januar je već zabranjen samo što vi niste svjesni toga. Kada ovo postane zemlja vladavine prava, onda će vam to biti jasno. Zato se vi borite da BiH ne napreduje”.

(Bportal.ba/N1)

Back to top button