Dodik drži lekcije Guardianu: Nije problem “Srbska čast”, već džihadisti u BiH

Predsjednik manjeg bh. entiteta je stoga reagirao prema britanskim novinama u dopisu u kojem ističu da je Guardianov članak od “12. januara 2018. iziritirao RS i BiH“.

– Odbijamo sugestije da je administracija RS-a i na koji način pružila podršku ili je tolerirala paravojne grupe na našoj teritoriji. Zabrinuti smo činjenicom da ugledni list poput vašeg citira sarajevski informativni portal bez provjere svih činjenica ili traženja komentara od administracije RS-a. Reciklirana vijest predstavlja rizik po stabilnost i sigurnost BiH, postratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje ne tako davne prošlosti – navodi se u Dodikovom dopisu.

Navodi da “vrijedi istaći da gospodin Mektić, ministar sigurnosti BiH i član opozicione stranke u RS-u, nema nikakve dokaze za svoje tvrdnje“.

– MUP RS-a će odlučno djelovati ukoliko bude imao dokaze o paravojnim grupama na svojoj teritoriji. Zabrinuti smo činjenicom da vaš članak skreće pažnju sa ključnih sigurnosnih izazova s kojima se BiH suočava i koje, prema našem mišljenju, sigurnosne službe u Sarajevu ne tretiraju adekvatno. To uključuje prisustvo džihadističkih boraca u BiH, povećan broj ISIL-ovih boraca koji se u BiH vraćaju iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja te ilegalne tokove novca koji potencijalno mogu narušiti stabilnost i sigurnost RS-a, BiH i šire regije. Koristimo ovu priliku da vas pozovemo u Banju Luku – zaključuje Dodik.

Back to top button