Sanela Prašović Gadžo se oglasila u vezi Munire Subašić: Sram vas bilo!

Sanela Prašović Gadžo

Dobro vam jutro Bosanci i Hercegovci. Jurišnici svih profila dobro jutro. Na nišanu od jučer majka Srebrenice Munira Subašić. Bez namjere da se stavljam u poziciju njenog advokata, željela bih samo nekoliko činjenica da kažem jer sam kao čovjek isprovocirana.

Piše: Sanela Prašović Gadžo

Prvo, Munira nije političar pa da njoj, ženi koja je izgubila članove svoje porodice u genocidu, novinari postavljaju politička pitanja.

Munira nije adresa za pitanja o tome šta je ona pitala KGK, a pogotovo Munira nije adresa za pitanje o Ahmićima i strašnom zločinu koji se dogodio u tom mjestu. Kolege novinari, brojni naši novinari iz naših brojnih medija imali su jučer fini susret sa hrvatskom predsjednicom i zašto nju direktno nisu pitali i za Ahmiće, i za presudu šestorki, i za presuđenu agresiju HR na BiH i sva druga bitna pitanja?

Šutjeli su. Nisam jučer upratila da je ijedan mediji prenio ijedno takvo pitanje. Vijest dana bila je Munira Subašić i hrabrost mlade novinarke da na majci Srebrenice pokaze mišiće i da onda Munirin nevješti odgovor se multiplicira u javnosti kako kome odgovara, a ona se vrijeđja, ponižava, udara sa svih strana.

Pucate u žrtvu genocida
Nije Munira mislila da je ne zanima to što se dogodilo u Ahmićima i vi to kolege novinari znate. Ona je zapravo mislila i rekla da druga udruženja treba da se bave tim, a ona se bavi Srebrenicom. Munira nije politički obrazovana žena, nije osoba za tu vrstu pitanja, a njen odgovor, koji je iskreno zvučao veoma bolno svima nama, je zapravo odgovor osobe koja se protekle 22 godine bavi isključivo genocidom u Srebrenici i koja je godine i godine provela tragajući za kostima svojih članova porodice i kojoj nista drugo do Srebrenice nije bitno.

To nekome može biti strašno a nekome sveto, ali nama ne smije nikako biti tema o kojoj ćemo olako suditi i rafalno pucati. Novinari su imali Kolindu jučer ispred sebe i mogli su da je pitaju sve što su željeli, ali nisu željeli, nisu imali hrabrosti za prava pitanja ili im to urednici nisu dopustili.

A imali su i želju i hrabrost i dopuštenje da od nevještog odgovora na pitanje koje Muniri nikada nije ni trebalo biti postavljeno naprave vijest i odstrel. Pucate gospodo u žrtvu srebreničkog genocida. Eto, samo da vas podsjetim.

Preuzeto sa: bhdijaspora.net

Back to top button