Načelnik općine Novi Grad na radaru Tužilaštva KS: Istraga o „Lokomu“ vodi do Efendića!

Tražimo od Semira Efendića i njegove SDA da javnosti bez odgađanja objasne šta se dešava u firmi „Lokom“, koja raspolaže milionskim budžetskim sredstvima, i je li novcem koji je izvlačen iz ove firme plaćena kampanja SDA.

Kap prelila čašu

Navodi se ovo, između ostalog, u zahtjevu Socijaldemokratske partije BiH, a nakon informacija iz Tužilaštva KS da je među uhapšenima u akciji “Zadruga” i Ramiz Duraković, direktor firme “Lokom”, čiji je osnivač Općina Novi Grad Sarajevo.

– Ovo nije prvi skandal koji se veže uz poslovanje firme “Lokom”, ali hapšenje njenog direktora kap je koja je prelila čašu. Efendić i njegova SDA građanima duguju objašnjenje šta se dešava u ovoj kompaniji, koja se finansira novcem građana – kažu iz SDP-a.

Ističu da su i ranije upozoravali da je “Lokom” pretvoren u firmu SDA za izvlačenje budžetskog novca, ali ni SDA, kao ni Efendić, nisu smatrali da zbog toga javnosti trebaju položiti račune. Iz SDP-a traže da, ako se pokaže odgovornost „Lokoma“, Efendić podnese ostavku.

„Avaz“ je godinama upozoravao na netransparentan rad ove firme i argumentirano ukazivao kako je Efendić čak izmijenio i Statut „Lokoma“ da bi na čelo firme postavio svog nekadašnjeg šefa Durakovića sa srednjom stručnom spremom.

Upravo je Duraković osumnjičen da je firmu „Lokom“ koristio za pranje novca.

No, i mutne igre Efendića i firme „Lokom“ već su zadokumentirane i Tužilaštvu KS. Od dobro upućenog izvora saznajemo da istraga o brojnim nepravilnostima u „Lokomu“ vodi do Efendića, koji je nadležan za ovu firmu. U fazi je provjeravanje navoda u aferi osnivanja higijenskog servisa u ovoj firmi, iako ovo preduzeće za to nije uopće ni registrirano.

Renta za tajkuna SDA

Efendić je, između ostalog, prijavljen Tužilaštvu KS za iznude, mučenje i ubijanje životinja koje je provodio „Lokom“, a nadležna je Općina, ali i pronevjeru u službi i zloupotrebu položaja. Efendić je pod lupom Tužilaštva i za brojne druge nepravilnosti, koje su, također, dokumentirane i prijavljene. Jedna od njih je šteta po budžet Općine u iznosu od 280.000 KM. Za taj iznos, Efendić je propustio naplatiti posebnu rentu firmi OKI, koja je u vlasništvu tajkuna SDA, braće Okerić.

Budžetskim novcem platio privatnu reviziju

Efendić je, što je priznao o tokom svjedočenja u predmetu protiv Eseda Radeljaša i Damira Hadžića, naručio i budžetskim novcem platio provjere finansijskog poslovanja Općine. Ova usluga, a na osnovu koje je Tužilaštvu BiH podnio prijavu, građane je koštala 12.000 KM. To je uradio uprkos činjenici da je Ured za reviziju FBiH nadležan za finansijske provjere državnih institucija.Avaz

Back to top button