Strateški partneri ne mogu sakriti bijes: Zašto su Čović i Dodik ogorčeni sastankom u Istanbulu

Strateški politički partneri Čović i Dodik negativno su reagirali na sastanak Izetbegovića i Vučića u Istanbulu, jer im nikako ne odgovara bilo kakvo poboljšanje odnosa Sarajeva i Beograda.

Čović i Dodik svojski su se trudili poboljšati vlastite pozicije u Beogradu i Zagrebu, a pri tome oslabiti bošnjačke relacije sa susjednim državama, i u tom kontekstu treba posmatrati negativne reakcije i jednog i drugog na susret Izetbegovića i Vučića u Istanbulu.

Kako ne mogu naći niti jedan ozbiljan prigovor na sadržaj trojnog sastanka u Istanbulu, uhvatili su se formalnog aspekta, osporavajući Izetbegoviću uopće pravo da razgovara s Vučićem i Erdoganom mimo ostala dva člana Predsjednštva BiH. Koliko Čović drži do ovog formalnog aspekta vanjske politike, pokazao je i prije desetak dana kada je bez bilo kakvih konsultacija otputovao u Begrad i razgovarao s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Čović je danas razgovoru za “Dnevni avaz” kazao da ne zna u čije ime je otputovao Bakir Izetbegović u Tursku na sastanak s Erdoganom i Vučićem, ali je kazao da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH.

“Gospodin Ivanić, gospodin Izetbegović i ja razgovarali smo na tu temu i moje mišljenje je bilo, a jednako je bilo i mišljenje gospodina Ivanića, da je to neprihvatljiva varijanta, i da gospodin Izetbegović nema nijednog razloga da ode, da će to samo izazvati dodatne probleme, nagađanja, radi čega se ide, osobito, jer gospodin Izetebegović ne ide kao predsjedavajući Predsjedništva BiH , nego kao član Predsjedništva BiH, bez ikakve zajedničke platforme, o temama o kojima bi se razgovaralo. U ovom slučaju gospodin Izetbegovoić otišao je u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime Predsjedništva svakako nije otišao”, kazao je Čović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni ima puno povjerenje u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u njegovo učešće na sastanku u Istanbulu.

“Mi smo sigurni i vjerujemo da je Vučić na sastanku u Istanbulu u pravom svjetlu predstavio Republiku Srpsku i srpski narod, štiteći naše interese”, naglasio je Dodik.

Ali, kaže predsjednik RS-a, ovdje je riječ o BiH i onome ko je predstavljao, a predstavljao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji ponovo sebe predstavlja kao predstavnika cijele BiH.

“BiH je zajednica dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda i stoga je Izetbegović mogao samo da predstavlja bošnjački narod”, poručio je Dodik, ponovivši da je ovo pitanje koje se tiče BiH

Vučić je pak danas kazao kako se Izetbegović nije predstavljao kao predstavnik BiH nego kao bošnjački član Predsjedništva BiH, ali to Čovića i Dodika ni najmanje ne zanima. Oni su zapravo razočarani činjenicom da nisu uspjeli potpuno pokvariti odnose Sarajeva i Beograda, kao ni Sarajeva i Zagreba, i dovesti Bošnjake u regionalnu političku izolaciju.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Back to top button