Izbori ili referendum u Lukavcu: Arapčić odgovorio na izazov Delića

Političke strasti u Lukavcu se ne smiruju nakon što je Općinsko vijeće usvojilo inicijativu za smjenu načelnika općine Edina Delića. Prije tri dana aktuelni načelnik organizirao je skup za svoje pristalice na kojem je prozvao predsjednika lukavačke SDA Tarika Arapčića, a ovaj mu je danas uputio i odgovor.

Podsjećamo, inicijativu za smjenu Delića 22. januara pokrenuo je Klub vijećnika SDA, a podršku je dalo ukupno 18 vijećnika. Osim onih iz SDA, “za” su glasali vijećnici SBiH, nacionalnih manjina te Liberala, a protiv ih je bilo devet, odnosno vijećnici SDP-a, DF-a, Ujedinjeni za Lukavac i LDU/LDS. Suzdržana su bila tri vijećnika SBB-a.

Procedura sada nalaže da se na narednoj sjednici Vijeća usvoji odluka o opozivu i propratni akti, koji će biti proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Nakon usvajanja odluke, CIK bi trebao raspisati referendum o opozivu načelnika Edina Delića, koji će biti smijenjen ukoliko za njegovu smjenu bude glasala natpolovična većina građana koji izađu na referendum, piše Faktor.

Međutim, glavni politički akteri u Lukavcu, ovih dana prizivaju drgačiji scenarij, a koliko su ozbiljni, vidjet ćemo veoma brzo.

– Kaže gospodin Tarik Arapčić, načelnik općine Lukavac može biti svako, samo ne može biti Edin Delić. Prema tome, vidi se njegov lični animozitet prema meni, dakle može i crni đavo samo ne Edin Delić. Izađi i ponudi se kao kandidat pa da vidimo koliko vrijediš – rekao je Delić na skupu održanom prije tri dana.

Na ovaj poziv Delić nije dugo čekao odgovor, jer je Arapčić danas ponudio odgovor na izazov.

– Objeručke prihvatam vaš poziv, uz uvjet da me moja stranka kandiduje, jer mi smo sistem, a ne društvo jednog lica. Predlažem vam da podnesete ostavku na poziciju općinskog načelnika i da Centralna izborna komisija (CIK) raspiše izbore umjesto referenduma, kako bi uštedjeli i vrijeme novac – rekao je danas Tarik Arapčić.

Ovo je prilika, naglasio je Arapčić u poruci Deliću, da aktuelni načelnik pokaže petlju.

– Ako ne podnesete ostavku, pa vam na referendumu izglasamo nepovjerenje, tada kandidat za načelnika neću biti ja, nego će SDA predložiti mladog kandidata koji će biti budućnost Lukavca i BiH – završio je Arapčić.

Pozvali smo i načelnika Delića, da prokomentira odgovor Tarika Arapčića, ali se ovog puta nije javio na mobitel.

Hoće li Lukavčani na izbore za načelnika ili na referendum sada ovisi o Deliću, koji još uvijek obnaša funkciju sa koje ga pokušava smijeniti pozicija u Općinskom vijeću Lukavac.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button